ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν υποκύπτουμε λένε οι απανταχού Χιμαριώτες

2 Νοέ 2017 • 09:41
Δεν υποκύπτουμε λένε οι απανταχού Χιμαριώτες

• Μπορεί να ανεστάλησαν προς στιγμήν οι κατεδαφίσεις στην Χιμάρα, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αυλώνας στο οποίο προσέφυγαν οι κάτοικοι, όμως η Κυβέρνηση Ράμα δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει τις διώξεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου, αφού επιμένει στο σχέδιο της δήθεν ανάπλασης της περιοχής.
Πάντως οι μπουλντόζες, οι οποίες προχθές γκρέμισαν οκτώ σπίτια από τα 28, που ήταν προγραμματισμένα να ρίξουν, αποσύρθηκαν από την πόλη.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι πως τα κτίρια αυτά εμποδίζουν το σχέδιο για την αστική ανάπλαση, που έχει ξεκινήσει σ' ολόκληρη την Αλβανία. Αντίθετα οι Έλληνες κάτοικοι θεωρούν ότι έχουν στοχοποιηθεί και μόνο δικές τους οικοδομές κατεδαφίζονται, με διπλό σκοπό: Αφ' ενός να περάσουν σε αλβανικά χέρια περιουσίες-φιλέτα και αφετέρου να εκτοπιστούν από τον τόπο τους.

Συγκέντρωση στην Αθήνα
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των αλβανικών μεθοδεύσεων στην Χιμάρα, διοργανώνει για σήμερα, Πέμπτη στις 6 το απόγευμα η Ένωση Χειμαρριωτών, μπροστά από την αλβανική πρεσβεία επί της λεωφόρου Κηφισίας στην Αθήνα.
«Με το σχέδιο της δήθεν οικιστικής ανάπλασης επιδιώκει τον αφανισμό του ελληνισμού της Χιμάρας και την εκχώρηση της γης της σε σκοτεινά συμφέροντα. Κάτω από τα βαρύγδουπα ονόματα εταιρειών βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη και μαφιόζικο χρήμα που βρίσκει ιδανικό τρόπο ξεπλύματος των κερδών από τα ναρκωτικά. Η Χιμάρα βρίσκεται εκεί 3.000 χρόνια. Είναι ζωντανή η ιστορία της Ηπείρου. Οι αγωνιζόμενοι Χιμαριώτες χρειάζονται την συμπαράσταση όλων μας. Το σχέδιο «Νέα Χιμάρα» και ο αφελληνισμός της δεν πρέπει να περάσουν…», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης.
Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων στη Χιμάρα μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ζητώντας σεβασμό του δικαιώματος της περιουσίας. «Αυτά που έγιναν χθες (σ.σ. προχθές), θεωρώ ότι έχουν και ένα στοιχείο εσωτερικής κατανάλωσης με τον τρόπο που έγινε όλη η κινητοποίηση από αυτούς…» ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον realfm 97,8.

Επιστολή στον Γ. Χαν
Και μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση μάταια να περιμένει από την Αλβανία να δείξει από μόνη της καλή θέληση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που βιώνει η Ελληνική Μειονότητα.
Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια οι αλβανικές Αρχές έχουν επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια καταπάτησης περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με αποκορύφωμα την προχθεσινή κατεδάφιση σπιτιών.
Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, προκειμένου η γειτονική μας χώρα να προχωρήσει ταχύτερα στη υιοθέτηση δημοκρατικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, στο σεβασμό στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, όπως επίσης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Δυστυχώς, όμως, όπως διαπιστώνεται και από τα τελευταία γεγονότα, οι προσδοκίες αυτές τίθενται όλο και συχνότερα εν αμφιβόλω.

Απλός παρατηρητής…
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής σε όσα εξελίσσονται στην Βόρειο Ήπειρο. Όλοι επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Εμείς τουλάχιστον το έχουμε αποδείξει εμπράκτως. Οι σχέσεις αυτές, όμως, πρέπει να χτίζονται στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου. Ειδικά για την Αλβανία, οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών περνούν μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και της ιστορίας της εθνικής ελληνικής μειονότητας», τονίζει σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας. Και προσθέτει: «είναι απαράδεκτο το γεγονός από τη μία η Αλβανία να ζητεί την βοήθεια της Ελλάδας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, από την άλλη, να ακολουθεί ψυχροπολεμικές πολιτικές και τακτικές εκφοβισμού, εκβιάζοντας τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και καταπατώντας τα δικαιώματά του».

Το ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση για τα γεγονότα εξέδωσε χθες και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η παρουσία της Αλβανικής κυβέρνησης στη Χιμάρα μέσω αστυνομικών δυνάμεων και μηχανημάτων κατεδάφισης δεn συνάδει με εικόνα χώρας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερασπίζεται στο ακέραιο  τα δίκαια δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που απορρέουν από το  Διεθνές δίκαιο».

Το Δημοκρατικό Κόμμα
Ας σημειωθεί ότι μετά από εντολή του Πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας Λιουλεζίμ Μπάσα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φλαμούρ Νόκα, βρέθηκε στη Χιμάρα και υποστήριξε τους κατοίκους. Ο κ. Νόκα δήλωσε ότι η Χιμάρα χρησιμοποιείται «ως χώρος για πλιάτσικο, αφού οι κατεδαφίσεις είναι επιλεκτικές και χωρίς ίχνος Δικαιοσύνης».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.