ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράταση δύο μήνες παίρνει ο «Κλεισθένης»

7 Μάϊ 2018 • 07:38
Παράταση δύο μήνες παίρνει ο «Κλεισθένης»

• Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται το καλοκαίρι για Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση, με τον «Κλεισθένη» να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
Κι ενώ Δήμοι και Περιφέρειες προετοιμάζονται για το κοινό τους συνέδριο την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Μαΐου στην Αθήνα, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει παράταση δυο μηνών στη διαβούλευση, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής. Παράλληλα, εξαπολύει δριμεία επίθεση στην ηγεσία της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ για τη στάση τους στην απλή αναλογική, υποστηρίζοντας ότι «ξεβολεύονται από μια παγιωμένη κατάσταση δεκαετιών».
Ας σημειωθεί ότι ο «Κλεισθένης» θα απασχολήσει και την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τετάρτη (3 μ.μ.).
Διαφορά αντίληψης…
Τη συνέντευξη του Υπ. Εσωτερικών σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι αναδεικνύει τη διαφορά αντίληψης που έχουν σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες της πατρίδας μας.
«Ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί μεγάλη μεταρρύθμιση την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Εμείς, θεωρούμε μεταρρύθμιση την αλλαγή μοντέλου λειτουργίας του Κράτους» σημειώνει ο Γ. Πατούλης. Και προσθέτει ότι «ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί ότι έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να προωθήσουμε τη μεταρρύθμιση σε βάθος χρόνων. Εμείς πιστεύουμε ότι έπρεπε να έχει γίνει χτες».
Στο μόνο που τελικά συμφωνούν, όπως σημειώνει, είναι ότι δεν αρκεί ο χρόνος διαβούλευσης ως τις 15 Μαΐου, για να συζητηθεί διεξοδικά ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.
«Σε κάθε περίπτωση, εμείς επιμένουμε ότι η Ελλάδα και η Αυτοδιοίκηση χρειάζονται ένα άλλο Κράτος, κι όχι απλά ένα άλλο εκλογικό σύστημα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές που να υπηρετούν την απλή λογική, κι όχι απλή αναλογική» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κριτική από ΠΑΣΟΚ
«Το δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής περί δίμηνης παράτασης στη διαβούλευση του «Κλεισθένη 1» αποτελεί την πρώτη υπαναχώρηση του ΥΠΕΣ, μετά την καθολική κατακραυγή, τόσο της ουσίας του νομοσχεδίου, όσο και της αντιδημοκρατικής απόπειρας της Κυβέρνησης να το προωθήσει με διαδικασίες εξπρές, χωρίς κανένα σοβαρό θεσμικό διάλογο».
Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Τομέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι «μετά από αόριστες εξαγγελίες ετών για μια κάποια μεταρρύθμιση, τελικώς παρουσιάστηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι μια μικροκομματική απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών, με μηχανισμούς στρέβλωσης της λαϊκής βούλησης, αποθέωσης της αδιαφανούς συναλλαγής, θεσμικής οπισθοδρόμησης και κατακερματισμού.  Όπως τόνισε η Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η Κυβέρνηση δυσφημεί και την απλή αναλογική και τον Κλεισθένη.  Πράγματι, τα όσα περιλαμβάνονται στο Ν/Σ δεν έχουν καμία σχέση με την Αποκέντρωση, τη μείωση της γραφειοκρατίας ή τις αναπτυξιακές προοπτικές των τοπικών κοινωνιών…».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.