ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου στις Πανελλαδικές

9 Ιούν 2018 • 08:13
Ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου στις Πανελλαδικές

• Ένα θέμα διαχρονικά… επίκαιρο, το πώς δηλαδή μπορεί να αναβαθμιστεί η παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου παράλληλα με την εκπαιδευτική ήταν το θέμα της Έκθεσης το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν χθες οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, με το οποίο ξεκίνησε η φετινή «μάχη» και για τους αποφοίτους Γενικών Λυκείων.
Η διαδικασία κύλησε ομαλά και στον Νομό Ιωαννίνων, με τα θέματα να φτάνουν στην ώρα τους στα εξεταστικά κέντρα και η συνέχεια θα δοθεί, μετά το «διάλειμμα» του Σαββατοκύριακου, την ερχόμενη Δευτέρα με δύσκολα μαθήματα για τους υποψηφίους όλων των Ομάδων Προσανατολισμού.
Άρθρο Μαρωνίτη…
Ένα άρθρο του Δ.Ν. Μαρωνίτη για την εννοιολογική διάκριση Παιδείας και Εκπαίδευσης αποτέλεσε το φετινό θέμα της Έκθεσης στις Πανελλαδικές. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους σε ένα άρθρο στη μαθητική εφημερίδα σχετικά με το μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου στον 21ο αιώνα και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μαθητές και καθηγητές μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παιδαγωγικής λειτουργίας του.
Το δοθέν κείμενο, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών, ήταν σχετικά πυκνογραμμένο και ως εκ τούτου εμφάνιζε κάποια δυσκολία ως προς την πύκνωσή του στο θέμα της περίληψης. Το θέμα ανάπτυξης από την άλλη, δεν παρουσίαζε μεγάλη δυσκολία, καθώς ανήκει στις βασικές διδαχθείσες θεματικές ενότητες. Όσο για τις γραμματολογικές - λεξιλογικές ασκήσεις, αυτές εκτιμάται πως δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.
Το πρόγραμμα
Οι μαθητές των ΓΕΛ από τις 11 μέχρι και τις 15 Ιουνίου, δηλαδή όλη την ερχόμενη εβδομάδα, θα εξεταστούν σε μαθήματα προσανατολισμού. Αναλυτικότερα, την ερχόμενη Δευτέρα οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στα Μαθηματικά.
Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου ακολουθούν τα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), η Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού) και θα ακολουθήσουν εκείνες στα ειδικά μαθήματα. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί και θα ακολουθήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν φέτος τις θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς και τις σχολές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Εμπορικού Ναυτικού και τις στρατιωτικές σχολές ξεπερνούν τους 104.000
Εξ αυτών, η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 86.301. Επίσης, 914 υποψήφιοι από τα εσπερινά ΓΕΛ θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν 15.742 υποψήφιοι από τα Ημερήσια και 1.082 από τα Εσπερινά. Υπενθυμίζεται ότι στον Νομό Ιωαννίνων οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλαδικές ανέρχονται σε 1.300 περίπου και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε 230.
Οι συνολικές θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το 2018 - 19 είναι 74.692 χωρίς να περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών κ.ά. σχολών, που ορίζονται από τα εποπτεύοντα υπουργεία.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.