• Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος, καθώς υπεγράφη από τον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι ρυθμίσεις θήρας για φέτος.
Ας σημειωθεί ότι ήδη έχουν δημοσιευτεί οι αποφάσεις τελών και εισφορών για την έκδοση αδειών θήρας και ήδη Δασαρχεία και Κυνηγετικοί Σύλλογοι εξυπηρετούν χιλιάδες κυνηγούς. Παράλληλα, το Υπουργείο κάνει γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ζημιών από τον αγριόχοιρο, λόγω υπερπληθυσμού κυρίως υβριδίων, πέρα από την οριζόντια αύξηση της κάρπωσης που περιλαμβάνει η ρυθμιστική, καθώς κρίνεται αναγκαίο ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία της αγροτικής οικονομίας από τις ζημιές.
Τι ισχύει
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση στη φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας:
- Αυξάνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα η κάρπωση του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών.
- Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.
- Περιορίζεται το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε συνολικά 16 εξόδους, σε σύγκριση με τις 22 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.
- Απαγορεύεται η θήρα της ασπρομετωπόχηνας στην περιοχή του Έλους Αρτζάν και της λίμνης Δοϊράνης, επιπλέον των περιοχών που προέβλεπε η περυσινή ρυθμιστική.
- Παρατείνεται η απαγόρευση θήρας στον Υμηττό για έναν ακόμα χρόνο.
- Προβλέπεται ειδική διατύπωση για την άμεση έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης από τα Δασαρχεία για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τη Δασική νομοθεσία να απαγορευτεί η θήρα λόγω καιρικών συνθηκών για ορισμένο χρόνο, ώστε να μην καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους η διαδικασία.
Επίσης μετά από πολλά χρόνια αίρεται η απαγόρευση θήρας στη ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας, εκτός από αυτά με την Τουρκία. «Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μέτρο που δεν προσέφερε καμία ωφέλεια ως προς τη διαχείριση των ειδών της άγριας πανίδας. Είναι σημαντικό να προσεχθεί ότι με την παρούσα απόφαση επιτρέπεται στην παραπάνω ζώνη μόνο η θήρα τριχωτών θηραμάτων. Θα ακολουθήσει σύντομα και τροποποίηση της αντίστοιχης ΚΥΑ για τα πτηνά», αναφέρει η ανακοίνωση.