Μπορεί το φετινό Πάσχα να είναι εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δεν θα στρώσουν το καθιερωμένο πασχαλινό τραπέζι. Τις Άγιες αυτές ημέρες θα τις γιορτάσουμε πιο μοναχικά με λιγότερα άτομα, αλλά με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, αντλώντας με αυτόν τον τρόπο δύναμη για να βγούμε από την κρίση του κορωνοϊου.
Τα περισσότερα νοικοκυριά, εξαιτίας και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες αγορές, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για σήμερα και αύριο έχει ως εξής:
- Σήμερα, Μ. Παρασκευή:
Οι υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) από 13:00-19:00
Τα υπόλοιπα καταστήματα των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί με κρατική απόφαση έως τις 21:00.
- Αύριο, Μ. Σάββατο:
Όλα τα καταστήματα λειτουργούν έως τις 20:00.
Οριακά φθηνότερο…
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το πασχαλινό τραπέζι 6-8 ατόμων φέτος θα είναι οριακά φθηνότερο κατά 0,45% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στα 94,51 ευρώ. Στην έρευνα γίνεται λόγος για μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντων κατά 1,17%, η οποία απορρέει κατά βάση από τα φθηνότερα προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό από τα Σούπερ Μάρκετ.
Στον αντίποδα, όπως άλλωστε και πέρυσι, το μέσο επίπεδο τιμών ανά μονάδα προϊόντος της κατηγορίας των λαχανικών / φρούτων συνέχισε την ανοδική του πορεία.
Επίσης η μέση τιμή στο κατεξοχήν πασχαλινό έδεσμα, το αρνάκι, κυμαίνεται στα 6 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα και όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση της τιμής/μονάδα προϊόντος των οπωροκηπευτικών (μεσοσταθμικά κατά +6,08%), υπεραντισταθμίστηκε από τις φθηνότερες -σε σχέση με το 2019- τιμές των προϊόντων Supermarket (μεσοσταθμικά κατά -5,2%). Με μία πρώτη ματιά φαίνεται ότι η ποσοστιαία μείωση των προϊόντων supermarket υπολείπεται της αντίστοιχης ανοδικής των Λαχανικών / Φρούτων κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους, με δεδομένη και τη στασιμότητα των τιμών του Αρνιού και του Κατσικιού.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δε λαμβάνει χώρα. Και αυτό διότι η συμμετοχή / βαρύτητα της δαπάνης για προϊόντα Supermarket επί της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη των οπωροκηπευτικών. Στη σύνθεση του συνολικού προϋπολογισμού ενός νοικοκυριού το 44,55% αφορά προϊόντα supermarket, σε αντίθεση με το 22,47% που δαπανάται για Λαχανικά και Φρούτα, με το υπόλοιπο εξίσου σημαντικό 32,98% να προορίζεται για την αγορά Κρεατικών.
Μεταξύ των Λαχανικών/ Φρούτων η πλέον αξιοσημείωτη αυξητική μεταβολή είναι εκείνη των Πορτοκαλιών (+33,9%), ακολουθούμενη από εκείνη του Κουνουπιδιού (+28,5%), ενώ η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση εντοπίζεται στην τιμή των Καρότων (-25,6%) και της πατάτας (εισαγωγής, κατά -21,7%).