ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η έκδοση δημοτολογικών - ληξιαρχικών πράξεων

10 Ιούν 2020 • 07:58
Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η έκδοση  δημοτολογικών - ληξιαρχικών πράξεων

• Την ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, παρουσίασαν χθες στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η δυνατότητα online έκδοσης των πράξεων, η οποία ενεργοποιείται σταδιακά μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr, θα εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατ. επισκέψεις σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο. Παράλληλα, ενοποιούνται τα πιστοποιητικά που εκδίδουν δημοτικές υπηρεσίες και οι βεβαιώσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη «Ερμής», θέτοντας τέλος στην άτυπη διάκριση μεταξύ των δύο τύπων εγγράφων, η οποία προκαλούσε προβλήματα στους πολίτες.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως πολύ σημαντική τομή που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια των πιστοποιητικών, καθώς προβλέπει ψηφιακή σφραγίδα, μοναδικό αριθμό, κωδικό με τη μορφή μωσαϊκού (QR code) και μηχανισμό επαλήθευσης.
Σε τρεις φάσεις
Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.
Η απόφαση για μεταφορά δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων στο gov.gr σηματοδοτεί, από σήμερα, τη δημιουργία της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη, όπου θα αποθηκεύονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά κάθε αιτούντα. Δρομολογείται δε η ψηφιοποίηση και άλλων εγγράφων, όπως οι άδειες γάμου (θρησκευτικού και πολιτικού) και βάπτισης, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις. Το gov.gr ήδη προσφέρει περισσότερες από 530 υπηρεσίες, ανάμεσά τους τη δυνατότητα έκδοσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.