• Να τοποθετηθεί δημοσίως καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και της ζητά να γνωστοποιήσει το λόγο παύσης της συνεργασίας Ορνιθολογικής και Αναδόχου για την εγκατάσταση των φωλιών για τα κιρκινέζια στην υπό κατασκευή στέγη του Δικαστικού Μεγάρου.
Όπως, αναφέρει σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος Νικόλαος Μπούκας – Ανέστης) «ο Σύλλογος πληροφορήθηκε προσφάτως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ότι την 31.08.2020 και λίγες μέρες πριν το κρίσιμο στάδιο τοποθέτησης των φωλιών, με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, ματαιώνεται η συνεργασία μεταξύ της Ορνιθολογικής και του Αναδόχου του έργου της. Μάλιστα η Ελληνική Ορνιθολογική έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στην Περιφέρεια Ηπείρου με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Ο Σύλλογος Προστασία Περιβάλλοντος κάνει λόγο για ακατανόητη απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου δεδομένου ότι, η τοποθέτηση των φωλέων και η συντήρηση αυτών θα γινόταν με δαπάνες της Ορνιθολογικής. Παράλληλα τη χαρακτηρίζει και καταστροφική αφού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού του είδους εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής της πόλης των Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του «στην στέγη του (Δικαστικό Μέγαρο) έχει βρει καταφύγιο και φωλιάζει το 1/3 του αναπαραγόμενου πληθυσμού του Κιρκινεζιού. Το μικρό αυτό απειλούμενο γεράκι, αρκετά οικείο στους Γιαννιώτες, κάποτε φώλιαζε σε μεγάλους αριθμούς στα Γιάννενα, αλλά πλέον έχουν απομείνει μόλις 62-72 ζευγάρια σύμφωνα με πρόσφατες καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας».
Καταλήγοντας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Συμβούλιο Δικαστικού Μεγάρου, το Φορέα Διαχείρισης, το Δήμο Ιωαννιτών κλπ) να παρέμβουν άμεσα ώστε να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση και να προστατευθεί ο χώρος φωλεοποίησης του παραπάνω απειλούμενου είδους.