• Tην προσωπικότητα της συγγραφέως Τατιάνας Αβέρωφ, κόρης του ευπατρίδη πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ, μας συστήνει η εκπομπή «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2, σε δύο συνέχειες. Το πρώτο μέρος θα προβληθεί σήμερα Δευτέρα, ώρα 8 μ.μ. και το δεύτερο τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα.
Στο πρώτο μέρος η Τατιάνα Αβέρωφ μιλάει για τα παιδικά της χρόνια, τους γονείς της, με τον πατέρα διαρκώς απόντα λόγω πολιτικής, για τις σπουδές της, και τις συνεχείς αναζητήσεις της. Περιγράφει πώς ξεκίνησε να υλοποιεί το όνειρό της, τη συγγραφή βιβλίων. «Ήξερα από πάντα ότι ήθελα να γράψω», λέει. Ο διεθνούς εμβέλειας συγγραφέας και καθηγητής στο Χάρβαρντ Στρατής Χαβιαράς της έδειξε τα πρώτα βήματα.
Στο δεύτερο μέρος, αναφέρεται στις δραστηριότητές της στη δεύτερη πατρίδα της, το Μέτσοβο και την πολιτιστική κληρονομιά που της άφησε ο πατέρας της την οποία αξιοποιεί και επεκτείνει… Αποκαλύπτει πώς πήρε η οικογένεια το δεύτερο όνομα «Τοσίτσας» και ξεναγεί την εκπομπή στην Πινακοθήκη Αβέρωφ την οποία διευθύνει.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αβέρωφ, «το Μέτσοβο ήταν για μένα ο τόπος ελευθερίας, ο τόπος μαγείας, ο τόπος συνάντησης με τον πατέρα μου! Εκεί τον έβλεπα περισσότερο, εκεί ήταν ελεύθερος, εκεί ταυτίζονταν τα ενδιαφέροντα μας γιατί αυτός είχε κάνει μεγάλο έργο στο Μέτσοβο. Όταν πήγαινε, πάντα επισκεπτόταν το τυροκομείο, το μουσείο… Στο Μέτσοβο μικρή κυκλοφορούσα ελεύθερη, τα ζώα, η φύση, οι άνθρωποι ήταν όλα πολύ σημαντικά. Από το Μέτσοβο αντλώ και τα βαθύτερα συναισθήματα που χρειάζονται όταν γράφεις, απ' αυτά αντλώ, συγκίνηση, την αίσθηση της μυρουδιάς, τους ήχους…».