ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής η Επαγγελματική Εκπαίδευση

12 Δεκ 2020 • 09:59
Εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής η Επαγγελματική Εκπαίδευση
 Σε ριζική μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης προχωρά η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και χθες ξεκίνησε η συζήτησή του. 
Όπως ανέφερε στην εισαγωγική της τοποθέτηση η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση «από λύση ανάγκης για λίγους, να καταστεί συνειδητή επιλογή για τους πολλούς και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, και να προσφέρει στους νέους μας εναλλακτικές, ουσιαστικές επιλογές εκπαίδευσης και καριέρας, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το αποπαίδι του χθες να γίνει βασικός συντελεστής του αύριο».
Ένταση με Φίλη 
Η χθεσινή συζήτηση ήταν επεισοδιακή, καθώς ο πρώην Υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σε προσωπικό τόνο στην κ. Κεραμέως, λέγοντας ότι: «είστε πλάσμα υπουργού» και πως «παριστάνετε την υπουργό ενώ δεν σας αναγνωρίζει κανείς».
Από την πλευρά της η κ.  Κεραμέως απάντησε: «λυπάμαι γιατί έχετε υπάρξει υπουργός και παίζετε ένα σόου σήμερα γιατί σήμερα η ατζέντα είναι να σηκώσουμε λίγη φασαρία. Μιλάτε για πλάσμα υπουργού, να ανακαλέσετε. Δεν είναι κοινοβουλευτική συμπεριφορά αυτό. Ήρθατε να κάνετε φασαρία. Είναι ντροπή. Αν δεν έχετε επιχειρήματα μην δημιουργείτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Μήπως διεκδικείτε την αρχηγία του κόμματος και γι' αυτό θέλετε να κάνετε ειδήσεις;».
Έλλειψη τεχνικών  
Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, η Υπουργός έδωσε  ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό της ΕΕΚ και ΔΒΜ, σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο. «Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής οξύμωρο: την ίδια ώρα που έχουμε ανεργία νέων, την ίδια στιγμή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες, για τεχνικά επαγγέλματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προσφορά» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.
Όπως εξήγησε η υπουργός, «αντικείμενο του νέου νομοσχεδίου είναι να συνδέσει την επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό, αυτή η δυσαρμονία, αυτή η μεγάλη αναντιστοιχία που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα τεχνικά επαγγέλματα».
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία του επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται στη χώρα μας. Εκεί προβλέπεται η ίδρυση Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ) για αποφοίτους Γυμνασίου. Δίνεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα σε νέους να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους στο επίπεδο του τεχνίτη, την οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν.
Επίσης, στο επίπεδο 4, θα ιδρυθούν για πρώτη φορά Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια στα οποία απόφοιτοι Γυμνασίου θα εισάγονται με βάση το βαθμό του Απολυτηρίου Γυμνασίου.
Αλλαγές στα ΙΕΚ
Αναφορικά με τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για τρεις καινοτομίες σε σχέση με τη λειτουργία των ΙΕΚ, ήτοι:
1. H ίδρυση δημόσιων Πειραματικών Ι.Ε.Κ. και Θεματικών Ι.Ε.Κ. πάντοτε στη βάση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας,
2. H δυνατότητα των δημόσιων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. να οργανώνουν ξενόγλωσσα τμήματα, στο πλαίσιο προώθησης της εξωστρέφειας του συστήματος της επαγγελματικής κατάρτισης,
3. Η δυνατότητα συμμετοχής των καταρτιζόμενων των Ι.Ε.Κ. σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας και της επαφής των καταρτιζόμενων με τις πραγματικές συνθήκες της παραγωγικής διαδικασίας σε άλλες χώρες υποδοχής.
Κλείνοντας, η υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει ολιστικά, συνεκτικά, στρατηγικά, την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση και κυρίως την αντιμετωπίζει ως ισότιμο και εξαιρετικά κρίσιμο συντελεστή του εκπαιδευτικού μας συστήματος».
Αντίθετη η Μ. Τζούφη
Ευθέως αντίθετη με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου εμφανίστηκε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η οποία υποστήριξε ότι «κατεδαφίζει τη δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση θεσμοθετεί τη συντεταγμένη αποχώρηση των μαθητών από τα σχολικά θρανία προς τις σχολές πρόωρης κατάρτισης, ενώ δρομολογεί την πλήρη υπαγωγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες και τα συμφέροντα της αγοράς». 
Η ΕΛΜΕ
Αντίθετη στο Νομοσχέδιο είναι και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, η οποία κάνει λόγο για πρόωση διακοπή της εκπαίδευσης των νέων και τη στροφή τους προς την κατάρτιση.  Σημειώνει ότι στα δύο χρόνια φοίτησης απουσιάζουν τα μαθήματα γενικής παιδείας, ενώ διαφωνεί και το πρόγραμμα μαθητείας, χωρίς προβλεπόμενη αμοιβή και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης διαφωνεί και με την πρόβλεψη να έχουν λόγο στο περιεχόμενο των σπουδών και των ειδικοτήτων οι κοινωνικοί εταίροι (Δήμοι, Περιφέρειες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, επιχειρήσεων).

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.