• Επετειακό χαρακτήρα έχει η έναρξη του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού για τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς η «αυλαία» του ανοίγει με ένα δεκαήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων οι οποίες είναι αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Κύριοι «μοχλοί» του προγράμματος είναι το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και τις εκδηλώσεις του παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και οι Πρόεδροι Δ.Σ. των δύο πολιτιστικών φορέων του Δήμου Ελένη Ακονίδου και Χριστίνα Κωτσαντή αντίστοιχα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του δεκαημέρου είναι ελεύθερη ενώ θα τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα.
Επετειακός χαρακτήρας
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, «οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ξεκινούν με το δεκαήμερο αυτό και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο με δύο διεθνή συνέδρια. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ και των δομών του Πνευματικού Κέντρου και είναι ευκαιρία να φανεί μία δουλειά που έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου ανέφερε πως «η έναρξη της φετινής θερινής περιόδου έχει επετειακό χαρακτήρα και έκανε λόγο για επανεκκίνηση εκδηλώσεων με οδηγό την Ελληνική Επανάσταση που, όπως ανέφερε, σηματοδότησε την αρχή του νέου ελληνικού κράτους».
Η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ τόνισε ότι «η ιστορική μνήμη αποτελεί απαραίτητο στοιχείο γνώσης για την κατανόηση του παρόντος και τον σχεδιασμό του μέλλοντος. Η γνώση της ιστορίας δομεί την ταυτότητά μας, προσφέροντας ιδανικά και αξίες, εδραιώνει την δημοκρατία, οικοδομεί την εθνική μας αυτογνωσία και καλλιεργεί την φιλοπατρία».
Το πρόγραμμα
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή, ώρα 9 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» με το Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου σε ένα πρόγραμμα με μουσική από το θέατρο και τον κινηματογράφο καθώς και γνωστά κομμάτια τζαζ και τάνγκο. Υπεύθυνη του συνόλου είναι η Βασιλική Αρλέτου, καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου.
Την Κυριακή, 20 Ιουνίου, ώρα 12 μ., στην αυλή του Αρχοντικού Πυρσινέλλα το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών του Δημοτικού Ωδείου υπό την επιμέλεια του Άγγελου Αντώνογλου παρουσιάζει έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη και του Νίκου Σκαλκώτα.
Το απόγευμα της Κυριακής στις 7 μ.μ. οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στην πλατεία Μαβίλη με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου να παρουσιάζει τη χορευτική παράσταση - συναυλία «Κάθε τραγούδι και μια ιστορία», ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο του δημοτικού τραγουδιού στα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια. Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.
Τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, ώρα 9.30 μ.μ., στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την επετειακή συναυλία «Η Ελληνική Επανάσταση Εμπνέει την Όπερα» σε μουσική διεύθυνση Γεώργιου Χλίτσιου. Πριν τη συναυλία, ώρα 9 μ.μ., στον ίδιο χώρο θα προηγηθούν δράσεις σχολείων της πόλης μας και συγκεκριμένα το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων θα παρουσιάσει μουσικό σύνολο σε μουσική διεύθυνση Σπύρου Ζέρβα, το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής έκθεση με λάβαρα και οπτικο-ακουστικό υλικό ενώ το 8ο Λύκειο Ιωαννίνων θα παρουσιάσει οπτικο-ακουστικό υλικό με θέμα «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821».
Την Τρίτη, 22 Ιουνίου, ώρα 9 μ.μ., εγκαινιάζεται ένας ακόμη χώρος πολιτισμού με την οικία Τζαβέλλα να υποδέχεται την μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα…» η οποία περιλαμβάνει μουσικά αποσπάσματα από τη Ρωμαϊκή Αγορά του Μάνου Χατζηδάκι καθώς και αφηγήσεις πεζών και ποιητικών κειμένων Ηπειρωτών Λογοτεχνών. Το μουσικό μέρος παρουσιάζουν η σοπράνο Ειρήνη Δόβα, ο Ελευθέριος Καραγιάννης στα πνευστά και η Γεωργία Καραγιάννη στο πιάνο, ενώ την αφήγηση θα κάνουν η Μαρία Στρατσάνη και ο Μωυσής Ελισάφ. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί και την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, ώρα 9 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα.
Την Τετάρτη, 23 Ιουνίου, ώρα 9 μ.μ. στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει Επετειακή Συναυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Αμπατζή και σολίστ την Ελεάνα Βάσιου, τον Δημήτρη Δημόπουλο και τον Ανδρέα Καλλιβωκά.
Το επετειακό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου ολοκληρώνεται με τη Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού σε μια παράσταση με τίτλο «6+1 Διαδρομές προς την Ελευθερία» την Κυριακή, 27 Ιουνίου, ώρα 8 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας. Την χορογραφία έχουν επιμεληθεί οι Έλενα Ανδρεάδη, Τζίνα Βίκα, Ελεονώρα Ηλία, Λάουρα Τσιάτη και Κατερίνα Ντίβα ενώ τη μουσική ο Δημήτρης Καραγεώργος.
«Από γιορτή σε γιορτή»
Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων από την πλευρά του θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο «Από γιορτή σε γιορτή» βασισμένο σε δύο διηγήματα του Ηπειρώτη Χρήστου Χρηστοβασίλη, μιας σημαντικής μορφής της λογοτεχνίας. Την δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία κάνει η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, η οποία ανέφερε ότι η παράσταση ακολουθεί και την πορεία της ζωής του Χρηστοβασίλη μέσα από την επιστολογραφία του που ήρθε στο φως μέσα από τη σπουδαία μελέτη και αρχειοθέτηση της εγγονής του Δροσιάς Κατσίλα. Παραστάσεις θα δοθούν στις 19 - 20 και 26 - 27 Ιουνίου, ώρα 9 μ.μ., στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Κάστρο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ