ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τιμήθηκαν οι 152 εκτελεσθέντες της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας

27 Ιούλ 2021 • 09:05
Τιμήθηκαν οι 152 εκτελεσθέντες της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας

• Tους 152 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 25 Ιουλίου του 1943 στη Μαρτυρική Μουσιωτίτσα, τίμησαν το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα Μουσιωτίτσας και οι τοπικοί φορείς.
Το Σάββατο τελέστηκε τρισάγιο στο Σπιθάρι, τόπο εκτέλεσης των θυμάτων και ακολούθησε αγώνας δρόμου θυσίας από το Σπιθάρι προς τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και με πομπή οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα της εκτέλεσης των 152 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων, πολλών παιδιών, γερόντων και γυναικών. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως: «Στην περίπτωση της Μουσιωτίτσας, όπως και σε πολλά άλλα χωριά που κάηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής σε όλη την Ελλάδα, στοιχειοθετούνται νομικά, εγκλήματα πολέμου σε πολλαπλή μορφή…».
Οι γερμανικές αποζημιώσεις
Σύμφωνα με το Δήμαρχο το αίτημα των επανορθώσεων παραμένει ζωντανό και πάντα επίκαιρο, γι’ αυτό και ζήτησε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων να μην απεμπολήσουν ποτέ αυτή τη διεκδίκηση, γιατί είναι η ελάχιστη οφειλή απέναντι σε αυτούς τους προγόνους μας που χάθηκαν τόσο βασανιστικά και τόσο άδικα.
Η διεκδίκηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, οι αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι οποίες έχουν αναγνωριστεί με τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, οι αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών εγκλημάτων των Ναζί και η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν και εκλάπησαν από τις δυνάμεις κατοχής, όπως τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης, «δεν είναι ένα απλό διμερές, διπλωματικό ζήτημα. Είναι ένα χρέος ιστορικό της Ελλάδος προς τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, δηλαδή προς τους προγόνους μας…».
Καταθέσεις στεφάνων
Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών με την ανάγνωση των 152 ονομάτων των θυμάτων της τραγωδίας που τα συνόδευσε ένα βροντερό «παρών» και «παρούσα» αντίστοιχα, από δύο νέους του χωριού.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Δωδώνης, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, για την περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ο Γιώργος Ζάψας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας, ο πρόεδρος της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας Νικόλαος Νικόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι από την 8η Μεραρχία Πεζικού, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, την Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νόμου Ιωαννίνων, το Σύλλογο Νέων Μουσιωτίτσας, τον Όμιλο Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μουσιωτίτσας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσιωτίτσας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου - Δασούλα. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.