• H επιδημιολογική κατάσταση στα Γιάννενα φαίνεται ότι σταθεροποιείται, ωστόσο η πανδημία σε πανελλαδικό επίπεδο «καλά κρατεί», με τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών να επιμένουν για εκτίναξη των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.156 νέα κρούσματα, αύξηση των διασωληνωμένων στους 188 και άλλους 8 νεκρούς.
Σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα καταγράφηκαν από 13 νέα κρούσματα και στη Θεσπρωτία 4.
Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε Άρτα- Πρέβεζα προβληματίζει καθώς φαίνεται να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, που ειδικά στην Άρτα δεν μπορεί να αποδοθεί στον τουρισμό.
Η Αστυνομία φαίνεται να εντατικοποιεί και πάλι τους έλεγχους για μη χρήση μάσκας, καθώς την Κυριακή βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις (2 σε Άρτα - 2 σε Θεσπρωτία, 6 σε Γιάννενα και 2 σε Πρέβεζα). Επίσης επέβαλε πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Γιάννενα, επειδή δεν είχε αναγράψει το μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων πελατών στο εσωτερικό του.
Αναμένεται επιδείνωση...
Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον και διασπείρει τον κορωνοϊό σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, με «ορμητήριο» τα νησιά. Άλλωστε αυτό δείχνουν τα στοιχεία και για την Ήπειρο που περιοδικά δίνει στη δημοσιότητα και ο ΕΟΔΥ, καθώς ένας αριθμός νέων κρουσμάτων συνδέεται με επιστροφές από διακοπές σε νησιά. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν πως με μαθηματική ακρίβεια η κατάσταση θα επιδεινωθεί στη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου, όταν και θα κορυφωθεί η έξοδος.
Έχοντας αυτό ως δεδομένο και εφόσον οι αριθμοί των εμβολιασμών δεν αυξάνονται στο βαθμό που θα επέτρεπε το «χτίσιμο τείχους ανοσίας», άρχισε η συζήτηση για αυστηροποίηση του πλαισίου εισόδου καταναλωτών σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Γώγο, τους επόμενους μήνες το δίλημμα θα είναι εμβολιασμός ή συνεχή τεστ. Στους κλειστούς χώρους, ειδικά από τον Σεπτέμβριο, κανονικά χρειάζεται εργαστηριακό τεστ για να μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι, όπως και για να ψωνίσουν.
«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει -φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει – γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο καθηγητής.
«Σφίγγει» ο κλοιός
Η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το φθινόπωρο, όταν οι πολίτες θα αρχίσουν να περνάνε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, καθώς η συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων είναι πιθανό να αναζωπυρώσουν τις εστίες υπερμετάδοσης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιβολή rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.
Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως είτε εμβολιάζεσαι και έχεις πρόσβαση παντού, είτε δεν εμβολιάζεσαι και υποβάλλεσαι σε rapid test τα οποία θα πληρώνονται από τους ίδιους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας αλλά και στην εργασία.
Παρόμοιο μοντέλο άλλωστε ακολουθεί από σήμερα και η Κύπρος καθώς ανακοίνωσε πως τα δωρεάν rapid test αποτελούν παρελθόν. Όσοι Κύπριοι δεν έχουν εμβολιαστεί (εκτός από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού) θα πρέπει να δίνουν 10 ευρώ για να υποβάλλονται σε rapid test.