ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο σε Αρχαιολογικούς Χώρους της Ηπείρου

20 Αύγ 2021 • 08:21
Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο σε  Αρχαιολογικούς Χώρους της Ηπείρου

• Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο, διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μεθαύριο, Κυριακή 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν τους πολίτες για να απολαύσουν το φως το φεγγαριού.
Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος σε 52 από αυτούς είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις. Πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.
Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού COVID 19.
Στην Ήπειρο
Ποικίλες και οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της Ηπείρου, τα οποία θα φιλοξενήσουν συναυλίες, παραστάσεις , αλλά και εκθέσεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
-Μια βραδιά βγαλμένη από τα παραμύθια γεμάτη χρώματα και μελωδίες νοσταλγικές, παρμένες από μύθους, όπερες και μιούζικαλ, με τίτλο «Φεγγαρόσκονη» θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) μεθαύριο, Κυριακή (ώρα έναρξης 9 μ.μ.). Θα παρουσιαστούν έργα των A. Dvořák, C. Debussy, K. Weill, R. Rodgers, Μ. Χατζιδάκι κ.α.. Συμμετέχουν: Μαρία Τσιρώνη, τραγούδι, Απόστολος Δημητρίου, κλαρινέτο, Απόστολος Παπαπέτρος, κοντραμπάσο, Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου, πιάνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
- Τη μουσική της παράσταση «Η Εποχή του Θερισμού» φέρνει η Νατάσα Μποφίλιου μεθαύριο, Κυριακή στο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης (ώρα έναρξης 9 μ.μ.). Η συναυλία θα δοθεί στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Είσοδος ελεύθερη.
- Μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο «Πασσαρώνος» Μεγάλου Γαρδικίου Δήμου Ζίτσας (Ακρόπολη Γαρδικίου)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
- Στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης την Κυριακή (9 μ.μ.) θα παρουσιαστεί η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την θεατρική ομάδα «Σημείο Μηδέν», σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία και συγχρηματοδότηση με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πρέβεζας. Ανώτατος αριθμός θεατών 675 – διανομή αριθμημένων δελτίων εισόδου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, ο Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου Αχέροντα, ο Αρχαιολογικός Χώρος Κασσώπης και το Κάστρο Πάργας θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης, από 20:00 έως 24:00.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας
- Μουσική εκδήλωση με τον Δημήτρη Υφαντή θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας μεθαύριο, Κυριακή, ώρα 9 μ.μ., στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Πανσελήνου.
Ο δημοφιλής ερμηνευτής στο τραγούδι και στο λαούτο και ο Σωκράτης Καραβίδας στο πιάνο θα παρουσιάσουν τραγούδια που ακτινοβολούν στο χρόνο, φωτεινά αστέρια μεγάλων δημιουργών, αγαπημένες μελωδίες του Χατζιδάκι, του Μαρκόπουλου και άλλων σπουδαίων συνθετών. Μαζί τους θα είναι μέλη της χορωδίας του ωδείου Ars Nova Ιωαννίνων.
Σημειώνεται ότι η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Η είσοδος στην εκδήλωση και τη μόνιμη έκθεση θα είναι ελεύθερη.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας
-Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας αύριο, Σάββατο και ώρα 9.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο στρατός της σωτηρίας» των Αντώνη και Κων/νου Κούφαλη, σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Νίκου Αρβανίτη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Ελέας από τις 7 μ.μ. έως και μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επισημαίνεται ότι ο μέγιστος αριθμός θεατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 άτομα.
- Μεθαύριο, Κυριακή η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από 20:00 έως 24:00.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.