• «Την Ελλάδα και την Αλβανία σήμερα τις ενώνουν η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με ιστορικές ρίζες, και ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών που έπλασαν τον μύθο της σύγχρονης ζωής τους στη χώρα μας. Η φροντίδα γι’ αυτές τις δύο πληθυσμιακές κατηγορίες είναι ένα στοιχείο που θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις».
Αυτό τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υποδεχόμενος την Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου Lindita Nikolla, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι διήμερες εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.
Στην αντιφώνησή της η κ. Nikolla εξέφρασε τις ευχαριστίες της «για τη συνεργασία των δύο χωρών, ως δύο στρατηγικοί εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τη στήριξη από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας». Επισήμανε δε ότι «η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι γέφυρες συνεργασίας, για την καλύτερη ποιότητα της ζωής των οποίων δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη χώρα μας για τη βοήθεια που προσέφερε στον αλβανικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2019, αλλά και για την αποστολή εμβολίων προς αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Άλλες συναντήσεις
Ο κ. Τασούλας είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τους ομολόγους του Προέδρους των Κοινοβουλίων της Αρμενίας Alen Simonyan και της Γεωργίας κKakha Kuchava στο πλαίσιο των οποίων υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με πρωταρχικό στόχο την άμεση και αποφασιστική προστασία του περιβάλλοντος «σαν μια άσκηση στοιχειώδους επιβίωσης και του πλανήτη και των λαών μας».
Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων από την Αρμενία. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής της Γεωργίας, τον διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συμπαρίσταται στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της Γεωργίας» εξαίροντας και «τα πολύ καλά και μεθοδικά βήματα της φίλης χώρας προς την ευρωπαϊκή της πορεία».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε χθες το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić.
Στόχος η ανεξαρτησία...
Μετά το πέρας της μεταξύ τους συζήτησης, ο κ. Τασούλας σε δηλώσεις του σημείωσε πως η Διάσκεψη των Προέδρων διεξάγεται στην Αθήνα με την ευκαιρία και της επετείου των δύο αιώνων από τον πόλεμο της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «η Ελλάδα κατέκτησε την ανεξαρτησία της ξεκινώντας έναν απελευθερωτικό πόλεμο πριν από 200 χρόνια. Τώρα η ανεξαρτησία παίρνει και άλλες διαστάσεις, πιο παγκόσμιες, πιο διαλειτουργικές με άλλες χώρες, με άλλα κράτη, και καλούμεθα, υπό τη σκέπη ενός από τους πιο επιφανείς θεσμούς παγκοσμίως, του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτή την ανεξαρτησία μπροστά στις νέες προκλήσεις -περιβάλλον, υγειονομικές, καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και άλλες- να τις διαφυλάξουμε».