ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε Κέντρο Πολιτισμού να μετατραπεί το παλιό Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη

17 Μάρ 2022 • 07:27
Σε Κέντρο Πολιτισμού να μετατραπεί  το παλιό Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη

• Ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη παρουσίασε χθες η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα».
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής Θ. Μπέγκας κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για προσχηματικό διάλογο, τονίζοντας ότι «μία ακόμα απόδειξη ότι οι έννοιες της διαβούλευσης, του διαλόγου και της σύνθεσης απόψεων δεν υπάρχουν στο

λεξικό της σημερινής Δημοτικής Αρχής αποτελούν οι αποφάσεις που έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών τόσο για την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα, όσο και για αυτή του παλιού πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη».
Αναφορικά με το παλιό πανεπιστήμιο, ο Θ. Μπέγκας κινήθηκε σε πολιτικό επίπεδο, ενώ το μέλος της παράταξης Έλενα Σιόντη ανέλυσε την πρόταση για την αξιοποίησή του. «Η παράταξή μας δικαιώνεται από την επιλογή της να προτείνει το κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ ως λύση για τη στέγαση του Δημαρχείου. Αυτό καταδεικνύεται και από την εισήγηση που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή στη σύσκεψη που συγκάλεσε. Είχε εκπονηθεί μια σοβαρή προμελέτη που απαντούσε στα ζητήματα της χωροθοτέσης των υπηρεσιών του Δήμου, τη συστέγαση με τους επιχειρηματίες του ΚΕΠΑΒΙ, το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση. Η σημερινή Δημοτική Αρχή όμως δεν εξέλιξε τη συζήτηση με τους μετόχους του ΚΕΠΑΒΙ, αντίθετα έκανε ότι μπορούσε για να την τορπιλίσει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπέγκας.
Παράλληλα ζήτησε την άμεση επανεκκίνηση της συζήτησης με τους μετόχους του ΚΕΠΑΒΙ, ξεκινώντας με τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία θα ενισχύσει τη θέση του Δήμου στη διαπραγμάτευση μαζί τους.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λιόντος πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή έλαβε στο πόδι μια απόφαση που θα καθορίσει την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια, στηριζόμενη στην άποψη 3-4 ανθρώπων χωρίς να έχουν λυθεί, ούτε καν συζητηθεί, τα προβλήματα και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.

Η πρόταση για το παλιό  Πανεπιστήμιο
Όπως τονίστηκε χθες η κεντρική ιδέα είναι να αξιοποιηθεί το κτίριο όχι ως αποστειρωμένο δοχείο χρήσεων, αλλά ως ένας νέος πυρήνας αστικών εξυπηρετήσεων, που θα καλύπτουν διαφορετικές κοινωνικές, ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες, σε ποικίλες πυκνότητες κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και της εβδομάδας.
Ο στόχος είναι να αποκτήσει το παλιό Πανεπιστήμιο έναν ενεργό ρόλο στην αστική ζωή της πόλης, να δημιουργηθεί ένα «ζωντανό κύτταρο» όλες τις ώρες της ημέρας και όχι να λειτουργεί ως δημόσια υπηρεσία, 5 μέρες την εβδομάδα, 7-3 το μεσημέρι και μετά να νεκρώνεται.
Το κτίριο του Παλιού Πανεπιστημίου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένας χώρος συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης του πολιτισμού με την εκπαίδευση, ένας πυρήνας καινοτομίας και δημιουργικής ιστορικής εξέλιξης.
Ενδεικτικά προτείνονται οι παρακάτω χρήσεις:
● Μεταφορά του ΔΗΠΕΘΙ μαζί με το βεστιάριο και τους διοικητικούς χώρους του.
● Μεταφορά της Δημοτικής Πινακοθήκης, με σκοπό την ανάδειξη του υπάρχοντος καλλιτεχνικού αποθέματος και τον εμπλουτισμό του, με τον κατάλληλο μουσειολογικό σχεδιασμό και επιμέλεια.
● Να προβλεφθεί ένας εξαιρετικός χώρος εστίασης, συσχετισμένος με τη θέα, με τη λογική των αντίστοιχων παραδειγμάτων από σύγχρονα κέντρα πολιτισμού, όπως ο Φάρος του Κέντρου πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
● Προτείνεται η δημιουργία antennas των τεσσάρων Μουσείων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τυπογραφίας, Εκμαγείων, Ιατρικής και Λαογραφίας). Πρόκειται για μια σύγχρονη πρακτική σύμφωνα με την οποία, καταξιωμένα μουσεία και ιδρύματα δημιουργούν μικρά, αντιπροσωπευτικά κύτταρα εκτός των κεντρικών τους εγκαταστάσεων.
● Η οργάνωση χώρου εκθέσεων για τη δημιουργική κοινότητα του Πανεπιστημίου, όπως η σχολή Καλών Τεχνών και η Αρχιτεκτονική.
Η παράταξη καταλήγοντας προτείνει να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη νέα μορφή του κτιρίου, να απαιτηθεί η εφαρμογή βιοκλιματικού σχεδιασμού και χρήση σε μεγάλο βαθμό ΑΠΕ, ώστε το ίδιο το κτίριο να αποτελεί ζωντανό παράδειγμα καινοτομίας και εξοικονόμησης ενέργειας, να υπάρξει σχεδιασμός με σεβασμό στα ΑμεΑ, να συσταθεί οργανισμός με την επωνυμία ΚΑΒ δηλαδή Κέντρο Αρχιτεκτονικής Βαλκανίων και να διερευνηθεί η διάθεση συγχρηματοδότησης του project από μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο Γουλανδρή, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κλπ., καθώς η παρέμβαση διαθέτει ισχυρό πολιτιστικό πρόσημο.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.