• «Κόκκινο» άναψε χθες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο ενδεχόμενο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στο Ζαγόρι. Την Υπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψη και σύσκεψη στην Περιφέρεια συνάντησε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος, ο οποίος της επέδωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η κατασκευή φωτοβολταϊκών δεν συνάδει με την ένταξη της περιοχής στα τοπία της UNESCO. Κάθετη αντίθετη δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού, η οποία επανέλαβε την αντίθεσή της και στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο τέλος της σύσκεψης.
Η υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ενισχύει με κάθε τρόπο την προσπάθεια ένταξης του Ζαγορίου στα μνημεία της UNESCO. «Προφανώς όταν υπάρχει υποψηφιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να εξασφαλίσει όλες τις δυνατότητες για την ένταξή του», είπε για να το διευκρινίσει ακόμη περαιτέρω τονίζοντας ότι είναι αντίθετο «σε οποιαδήποτε παρέμβαση που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ή έστω προβληματισμό στους κριτές. Άλλωστε- πρόσθεσε- την υποψηφιότητα του Ζαγορίου την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».
H κ. Μενδώνη ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει διαφορετική θέση σε σχέση με αυτή του Υπουργού Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την κύρια αρμοδιότητα.
Την ικανοποίηση του για την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού εξέφρασε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος, επισημαίνοντας τη θέση της ότι δεν συνάδει και δεν αρμόζει η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από τη στιγμή που έχει κατατεθεί ο φάκελος στην UNESCO.
Στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια, όπως δήλωσαν τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και η Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη έγινε αναλυτική ανασκόπηση και ενημέρωση για όλα τα έργα που πολιτισμού που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στην Ήπειρο, αναζητώντας παράλληλα λύσεις για την προώθησή τους. Η Υπουργός αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια, υπογραμμίζοντας ότι εκτός της υποψηφιότητας για το Ζαγόρι, υπάρχει και η υποψηφιότητα για τα ελάσματα της Δωδώνης στον κατάλογο των μνημείων του κόσμου. «Είναι δύο πολύ ισχυρές υποψηφιότητες» σημείωσε.
Επίσης συζήτησαν και για τα έργα Πολιτισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ «Ενημέρωσα την Υπουργό για σειρά έργων πολιτισμού στην Ήπειρο. Όταν υπάρχει συνεργασία και υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού λύνουμε θέματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωϋσής Ελισάφ και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στα έργα του Κάστρου
H Υπουργός νωρίτερα έκανε αυτοψία στα έργα που πραγματοποιούνται στο Κάστρο και ενημερώθηκε αναλυτικά από το Δήμαρχο Μ. Ελισάφ και από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει μία εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και ήδη τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι απτά καθώς εξελίσσεται το πρόγραμμα έργων και μελετών στην περιοχή του Κάστρου. Είναι ένα σύνολο έργων που θα αλλάξει την εικόνα του Κάστρου αλλά και την εικόνα της πόλη» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού.
Όπως είπε κατά την επίσκεψη στα έργα του Κάστρου διαπίστωσε την ικανοποιητική τους εξέλιξη και τόνισε ότι βρίσκονται εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Τα Οθωμανικά Λουτρά
Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών, που έχει ξεκινήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. «Είμαστε σε καλό στάδιο από την άποψη των χρονοδιαγραμμάτων. Είδαμε παράλληλα μέσα από την αυτοψία και τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν καθώς η ανάπλαση και η αποκατάσταση ενός τόσο σημαντικού κτιριακού συνόλους όπως το Κάστρο δεν εξαντλείται», ανέφερε η Υπουργός.
Όπως έκανε γνωστό, σε συνεννόηση με τον Δήμο θα προχωρήσει η μελέτη για την προσβασιμότητα στο χώρο του Δημοτικού Μουσείου, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα ξεκινήσει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για το Κάστρο το οποίο θα περιλαμβάνει και την ενοποίηση των δύο τμημάτων, του Ιτς Καλέ και του Δημοτικού Μουσείου.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού για την υποδειγματική, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία που υπάρχει.