• «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι αυτό που συνέβη το 1974 στην Κύπρο, όπου καταλύθηκε η εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ… Το ΝΑΤΟ, καλείται να παίξει έναν εξίσου ιστορικό ρόλο αποτροπής όπως έπαιξε τα πρώτα χρόνια του ψυχρού πολέμου και είμαι βέβαιος ότι είναι κάτι που μπορεί να το επιτύχει».
Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Ομοσπονδιακό βουλευτή των ΗΠΑ, Gerald Connolly, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνάντησης της Μόνιμης Επιτροπής της Κ.Σ του ΝΑΤΟ, που φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, με τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Βουλής να τονίζει ότι «η αντίδρασή μας στη βάρβαρη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις στις κοινωνίες μας πρέπει να είναι αποφασιστική. Πρέπει να οδηγηθούμε σε παρόμοια αφύπνιση και στο αμυντικό και στο πολιτικό σκέλος, ώστε να εξελιχθεί η εισβολή στην Ουκρανία σε τεράστιο σφάλμα του Πούτιν, που θα αφυπνίσει, με τεράστιο κόστος βέβαια, τη Δύση και έτσι θα την καταστήσει άτρωτη σε παρόμοιες εχθρικές ενέργειες…».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ από την πλευρά του ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στην Ρωσική εισβολή στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας: «οι Έλληνες εξέφρασαν άμεσα τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και αυτή ακριβώς η στάση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τα άλλα κράτη, για να εκφράσουν την ανταπόκρισή τους».
Αναφορά στον Ευαγγ. Αβέρωφ
Η συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής, στον οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων: «…η χώρα μου υπήρξε πάντα πιστή στην Ατλαντική Συμμαχία και κυρίως πιστή στη συλλογική ασφάλεια και είχε πάντα μεγάλες προσδοκίες από το NATO. Όταν η ανθρωπότητα δεν ανέπνεε από αγωνία, στα τέλη Οκτωβρίου του 1962, λόγω της κρίσης της Κούβας, ο σοβιετικός πρέσβης στην Αθήνα Νικολάι Κοριούκιν επισκέφθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ και του είπε τα εξής: “Η ελληνική κυβέρνησις επιδοκιμάζει τον αμερικανικό αποκλεισμό. Εάν είναι έτσι, τότε η Ελλάδα επωμίζεται τεράστια ευθύνη, γιατί είναι ευνόητο ότι η παρούσα δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών δύναται να οδηγήσει εις όλεθρον. Φαίνεσθε να υποστηρίζετε τις πειρατικές ενέργειες της Αμερικής. Η Ελλάς οφείλει να αναλογιστεί τις ευθύνες της, γιατί εάν η Σοβιετική Ένωση εμιμείτο τους Αμερικανούς θα έπρεπε να είχαμε εφαρμόσει αποκλεισμό κατά της Ελλάδος, γιατί φιλοξενείτε και εσείς όπλα που στρέφονται κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας και αν αυτό συνεχιστεί θα έχουμε πόλεμο”. Τι απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μέσα στην πιο δύσκολη στιγμή του ψυχρού πολέμου στη σοβιετική απειλή: “Οι κατηγορίες κατά των ΗΠΑ παραβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δια των ληφθέντων μέτρων απέβλεψαν στην αποτροπή μιας επίθεσης. Αλλά ασχέτως όλων αυτών, κ. πρέσβη, η θέση της Ελλάδας, είναι θέση εντίμου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστού μέλους της Οργάνωσης του ΝΑΤΟ και δεν μας φοβίζει ο πόλεμος”».
Στο παραπάνω περιστατικό αναφέρθηκε ο Κ. Τασούλας για να δείξει πόσο πιστή ήταν ανέκαθεν η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Και πρόσθεσε: «έτσι και σήμερα η χώρα μου συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Είχαμε φιλοξενήσει πριν 3 μέρες εδώ τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι με τηλεδιάσκεψη, που μας είπε το μαρτύριο που τραβάει η χώρα του από τη βάρβαρη ρωσική εισβολή. Και να ξέρετε ότι είστε σε μια χώρα, η οποία ανέκαθεν στήριξε, με κόστος, την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και τώρα μετέχει και εκφράζει απόψεις γόνιμες για τον στρατηγικό μετασχηματισμό του, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο τις απειλές ασφαλείας, αλλά και τα σύγχρονα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και της μεταναστευτικής κρίσης…».