ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστατέψτε το κύρος του Βαρθολομαίου!

7 Ιούλ 2022 • 10:50
Προστατέψτε το κύρος του Βαρθολομαίου!

Για πρώτη ίσως φορά στα χρονικά, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε μια περιοχή συνοδεύεται με τόσα πολλά αρνητικά σχόλια!  Όχι για το πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου, ούτε βεβαίως  για το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το θρύλο του οποίου έζησαν και ζουν όλες οι γενιές των Ορθοδόξων Ελλήνων.   

Η αρνητική εικόνα που ήδη έχει σχηματιστεί, οφείλεται αποκλειστικά στο χαρακτήρα που έχει λάβει η επίσκεψη στα Γιάννενα. Προσομοιάζει περισσότερο σε περιοδεία πολιτικού και όχι για επικοινωνία του Ηγέτη των Ορθόδοξων Χριστιανών με τους κατοίκους της Ηπείρου. 

Είναι ασφαλώς τιμή για την πόλη των Ιωαννίνων που θα παραμείνει στην περιοχή μας για αρκετές ημέρες, ως ηγέτης της Ορθοδοξίας, ως προσκυνητής, ως επισκέπτης. Όμως έχουν  αφήσει άφωνους τους πιστούς ορισμένες «στάσεις» της επίσκεψής του, όπως είναι ο αγιασμός των στάβλων (!)  και του τυροκομείου (!) ή των εγκαταστάσεων συγκέντρωσης πλαστικών μπουκαλιών και αναψυκτικών (με το  εύηχο «περιτύλιγμα» της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)! Επιλογές που εκφυλίζουν το κύρος που έχει (και πρέπει να έχει) ο Πατριάρχης του Γένους. 

Ακόμη και οι περιηγητικές επισκέψεις του σε ναούς της πόλης, από τη στιγμή που δεν συνοδεύονται με κάποια πατριαρχική πνευματική – εκκλησιαστική ομιλία, δεν υπήρχε λόγος να αποτελούν μέρος του επίσημου Πατριαρχικού προγράμματος. Φαντάζεται αλήθεια κανείς τι εικόνα θα σχηματιστεί, αλλά και τι μήνυμα θα εισπράξει ο Πατριάρχης, εάν στις πολλαπλές αυτές επισκέψεις περισσεύουν οι επίσημοι και απουσιάζει ο απλός κόσμος; 

Ας μη γίνεται λόγος σε άλλες παραμέτρους της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου, όπως είναι τα αλλεπάλληλα επίσημα δείπνα και γεύματα, που είναι εκτός πνεύματος εποχής, αλλά και κινούνται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τη λιτή ζωή και το παράδειγμα του τιμώμενου Αγίου Παϊσίου.   

Όσοι έχουν την ευθύνη  του προγράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχη, και προσωπικά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, πρέπει να αντιληφθούν ότι με τις επιλογές τους, υποβαθμίζουν και δεν αναβαθμίζουν την επίσκεψή του…

Έστω και την τελευταία ώρα, οι οικοδεσπότες ας αφουγκραστούν την κοινή γνώμη και ας φροντίσουν να προστατέψουν το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ. Βαρθολομαίου, από τις ανούσιες εκδηλώσεις και τις θορυβώδεις επισκέψεις που προκαλούν, λαό και κληρικούς!

Το «σεμνά και ταπεινά», αν πρέπει να ισχύει μια φορά για όλες τις άλλες περιπτώσεις, στην περίπτωση της Πατριαρχικής περιοδείας θα πρέπει να ισχύει δύο φορές!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.