• Κανονικά κύλησε χθες η πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων οι οποίοι εξετάστηκαν στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Και στα σχολεία της Ηπείρου οι εξετάσεις ξεκίνησαν στην ώρα τους και ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, αυτό της βίας κατά των γυναικών και του φεμινισμού. Οι εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν για θέματα που χαρακτηρίζονται ως βατά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Πιο αναλυτικά, το πρώτο θέμα είχε να κάνει με την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών και ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη. Το δεύτερο θέμα αφορούσε στον φεμινισμό και ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλας Παπαθανασίου από την εφημερίδα το «Βήμα», ενώ το τρίτο θέμα για τους υποψηφίους ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστου Οικονόμου.
Αλλαγές στους βαθμούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα, δηλαδή την περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι. Επιπλέον, για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε δύο μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, για το οποίο το άριστα θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.
Το πρόγραμμα
Σήμερα, Σάββατο οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα διαγωνιστούν στην Άλγεβρα. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι απόφοιτοι των ΓΕΛ την ερχόμενη Τρίτη, 6 Ιουνίου οι οποίοι, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού, θα δώσουν Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία. Την Τετάρτη, 7 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα διαγωνιστούν σε Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Θεωρίας. Την Πέμπτη, 8 Ιουνίου για τα ΓΕΛ ακολουθούν Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική, ενώ την Παρασκευή, 9 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ σειρά έχουν Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης. Το Σάββατο, 10 Ιουνίου, επίσης οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα δώσουν Υγιεινή, Προγραμματισμό Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Στοιχεία Μηχανών. Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου οι απόφοιτοι ΓΕΛ θα δώσουν ως τελευταία μαθήματα Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.
Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ πάλι θα εξεταστούν την Τρίτη, 13 Ιουνίου σε Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές, την Πέμπτη, 15 Ιουνίου σε Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ και Ψηφιακά Συστήματα. Τέλος, την Παρασκευή, 16 Ιουνίου η αυλαία των Πανελλαδικών θα πέσει με Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.
Ειδικά μαθήματα
Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από τις 17 έως και τις 29 Ιουνίου. Στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 του μήνα στο μάθημα των Γερμανικών. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).
Μετά θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν την εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου). Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).
Τα αποτελέσματα
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών) αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα για τη σχολή και για το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς, με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών, δηλαδή των βάσεων εισαγωγής, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός βάσει του οποίου θα ανακοινωθούν κατά τα τέλη Ιουλίου.