• Πολλά τραγούδια γράφτηκαν στην Ήπειρο κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής αλλά και τις αμέσως επόμενες δεκαετίες για την ξενιτιά και τα βάσανα που προκαλούσε ο χωρισμός, όπως και για την αγάπη σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες. Ήταν η εποχή που η φτώχεια και οι στερήσεις ανάγκαζαν τους άνδρες να εγκαταλείπουν τις άγονες ορεινές περιοχές και να παίρνουν το δρόμο για τα ξένα, αναζητώντας μία δουλειά που θα τους επέτρεπε να στέλνουν πίσω στην πατρίδα χρήματα στις οικογένειές τους.
Κάπως έτσι, χιλιάδες Ηπειρώτες μετανάστευσαν σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ η λαϊκή μούσα δημιουργούσε μελωδίες και στίχους, οι οποίες εξακολουθούν και στις μέρες μας να τραγουδιούνται σε πανηγύρια και παραδοσιακά ανταμώματα στα ορεινά χωριά μας.
Μεγάλη συναυλία
Αυτά ακριβώς τα τραγούδια της ξενιτιάς και της αγάπης από όλα τα μουσικά ιδιώματα της Ηπείρου θα ακουστούν στη μεγάλη συναυλία που θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»). Τίτλος της συναυλίας, την οποία διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής, «Αλησμονώ και Χαίρομαι».
Στη συναυλία θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι οργανοπαίκτες παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιστές, καθώς και το πολυφωνικό συγκρότημα «Ήνορο», ενώ το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών θα πλαισιώσει χορευτικά τα τραγούδια.
Οι συμμετοχές
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι της συναυλίας είναι οι Λευτέρης Δρανδάκις, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων, Νίκος Ζέκης, ερευνητής ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης, χοροδιδάσκαλος και έφορος πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και Αναστάσιος Πλίτσης, δάσκαλος ελληνικών χορών του Λυκείου των Ελληνίδων.
Οι οργανοπαίκτες κλαρίνου που θα πάρουν μέρος είναι οι: Ηλίας Πλαστήρας, Πέτρος Χαλκιάς, Βασίλης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Μιχάλης Μπραχόπουλος, Χρήστος Ντούλιας, Γιώργος Τσουμάνης, Αλέξανδρος Τσουμάνης, Δημήτρης Χαλκιάς, Βασίλης Μπακαγιάννης, Χρήστος Σιούλας, Ναπολέων Δάμος (ο νεώτερος) και ο Θοδωρής Χαλιάσος.
Θα τραγουδήσουν οι: Κώστας Γεροδήμος, Μάκης Ζούμπας, Μιχάλης Παΐλας, Φώτης Παπαζήκος, Μιχάλης Μιχόπουλος, Τάσος Δήμου, Μιχάλης Καπρινιώτης, Γιώργος Χαλιγιάννης, Γιάννης Φάκος, Κώστας Παΐλας. Βιολί θα παίξουν οι: Βασίλης Μπραχόπουλος, Γιώργος Γκόγκος, Θανάσης Πρεμέτης, Κώστας Κωσταγιώργος και Λάμπρος Τζόκας. Λαούτο θα παίξουν οι: Γιάννης Διαμαντής, Γιάννης Κωσταδήμας, Γιάννης Χαλιγιάννης, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντής, Νίκος Χαλκιάς και Τάσος Πρεμέτης. Κρουστά θα παίξουν οι: Γιώργος Ζούμπας, Διαμαντής Παπαναστασίου, Διονύσης Ζώης, Μιχαλης Δάμος, Λευτέρης Μπίσας και ο Πέτρος Παπαγεωργίου. Στο ακορντεόν θα είναι ο Ηλίας Τζιχάνης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου.
• Τα εισιτήρια κοστίζουν 8, 14, 18 και 25 ευρώ. 4 ευρώ κοστίζει το φοιτητικό, παιδικό, ανέργων, 65+, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ. Προπώληση γίνεται στα εκδοτήρια του Μεγάρου και ηλεκτρονικά στο https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=3114.