• Στο στόχαστρο επιτηδείων έχουν μπει τα τελευταία χρόνια κυρίως ηλικιωμένοι πολίτες, τους οποίους επιχειρούν να εξαπατήσουν σκαρφιζόμενοι διάφορα κόλπα και μεταχειριζόμενοι ευφάνταστες μεθόδους, προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.
Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις και εδώ στην Ήπειρο που εύπιστοι πολίτες πέφτουν στα δίχτυα τους και καταλήγουν τελικά να χάσουν ακόμα και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Όσο για τους απατεώνες, συχνά δρουν σε σπείρες με καλά μελετημένη οργάνωση αποκομίζοντας εντυπωσιακά κέρδη. Τελευταίο παράδειγμα, συμμορία επτά ατόμων, η οποία εξαρθρώθηκε πρόσφατα στην Ημαθία. Η δράση της είχε φτάσει και στην Ήπειρο, ενώ η λεία που ανακαλύφθηκε είναι εντυπωσιακή.
Με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητας όλων των συλληφθέντων που κατηγορούνται ως μέλη της συμμορίας.
Πώς δρούσαν
Τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή του Δήμου παρίσταναν τα μέλη της σπείρας που εξάρθρωσε η Αστυνομία εξαπατώντας πολίτες σε όλη τη χώρα.
Πιο αναλυτικά, δρώντας σε ολιγομελείς ομάδες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν σπίτια όπου διέμεναν ηλικιωμένα άτομα και υποδυόμενοι τους υπάλληλους της ΔΕΗ ή του Δήμου, έμπαιναν μέσα σε αυτά. Ακολούθως, με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα έπειθαν τα θύματά τους και κατάφερναν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και τιμαλφή, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε κατάστημα που διατηρεί ένα από τα μέλη.
Η συμμορία είχε «χτυπήσει» σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Γιάννενα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς.
Με… επαγγελματισμό!
Χαρακτηριστικό στοιχείο του «επαγγελματισμού» με τον οποίο δρούσαν ήταν ότι μεταξύ τους είχαν καθορίσει διακριτούς ρόλους, με επιμερισμό αρμοδιοτήτων στην προσέγγιση των θυμάτων και στην «περιφρούρηση» του πεδίου δράσης, ενώ συνεργός τους που βρισκόταν σε κοντινό σημείο φρόντιζε για την διαφυγή τους με επιχειρησιακό όχημα.
Στη δράση της σπείρας εμπλέκονταν και αστυνομικός, ο οποίος προέκυψε ότι είχε γνώση των πεπραγμένων της, απαιτούσε χρηματικά ποσά από τα μέλη της, ενώ όπως διαπιστώθηκε, είχε ενημερώσει δράστες της οργάνωσης ότι αναζητούνται, ύστερα από αξιόποινη πράξη που διέπραξαν τον περασμένο Ιούνιο.
Πλούσια η «λεία»
Η εξάρθρωσε της συμμορίας έγινε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ενώ σε έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια καθώς και στο κατάστημα ιδιοκτησίας ενός εκ των μελών της, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: κυνηγετικό όπλο, 5 οχήματα, πλήθος τιμαλφών και ρολογιών αξίας τουλάχιστον 39.700 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων, ιδιόχειρες σημειώσεις, 32.500 ευρώ και επτά χρυσές λίρες.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 περιπτώσεις ληστείας, απάτης, κλοπής καθώς και αποπειρών απάτης και κλοπής, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπερνά τα 195.135 ευρώ.
«Έγδυσε» ηλικιωμένο
Τα παρακάλια μιας άγνωστής του γυναίκας που χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του στο κέντρο της Άρτας εκλιπαρώντας τον να της δώσει μια μικρή οικονομική βοήθεια γιατί δεν είχε να φάει, συγκίνησαν έναν ηλικιωμένο, ο οποίος την έβαλε μέσα και πήγε να βρει μερικά κέρματα προκειμένου να της τα δώσει.
Όμως, η επαίτης είχε άλλα στο μυαλό της, καθώς κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο σπίτι του έψαξε παντού με σβέλτες κινήσεις και χωρίς να γίνει αντιληπτή, άρπαξε ένα κόσμημα και μετρητά ύψους 650 ευρώ και έγινε... λαγός! Ο ηλικιωμένος ειδοποίησε την Αστυνομία και, στο πλαίσιο αναζητήσεων, η «μακρυχέρα» εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας, συνελήφθη και τα κλοπιμαία επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους.