• Πλην της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μουσείο είχε ιδιαίτερα σημειολογικό χαρακτήρα και έγινε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της UNESCO με βάση την οποία τα μολύβδινα χρηστήρια πινάκια - ελάσματα από το Μαντείο της Δωδώνης εντάσσονται στον Διεθνή Κατάλογο του προγράμματος «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World) που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της καταγεγραμμένης και «τεκμηριωμένης κληρονομιάς» της ανθρωπότητας (χειρόγραφο, έντυπο, οπτικοακουστικό και άλλο αρχειακό υλικό).
Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνεπάγεται διεθνή προβολή συνολικά για τη Δωδώνη, τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ηπείρου. Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στο χώρο όπου εκτίθενται τα χρηστήρια ελάσματα, τα οποία πριν μερικά χρόνια παρουσιάστηκαν σε μεγάλη έκθεση και στο Μουσείο της Ακρόπολης προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.
Πολύπλευρη σημασία…
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα για τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Γιάννενα «η ένταξη των χρηστήριων πινακίων-ελασμάτων του Μαντείου της Δωδώνης -το αρχαιότερο μαντείο της ελληνικής επικράτειας- στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO έχει ευρύτερη και πολύπλευρη σημασία για την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και αποτελεί μια μεγάλη ελληνική κατάκτηση. Σε συνδυασμό με την επίσης πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενισχύει συνολικά τη διεθνή εικόνα και τη φήμη της Ηπείρου ως πολιτιστικού προορισμού υψηλής σπουδαιότητας και ελκυστικότητας».