ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιθέσεις λύκων ρημάζουν κοπάδια αιγοπροβάτων!

29 Δεκ 2023 • 09:17
 Επιθέσεις λύκων ρημάζουν  κοπάδια αιγοπροβάτων!

• Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγα 24ωρα και για τον αγροτο-κτηνοτροφικό κλάδο, ο οποίος κλήθηκε να σταθεί όρθιος μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. 

Εκτός από τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα και το αυξημένο κόστος παραγωγής, μεγάλη ήταν και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, που προκάλεσαν οι συνεχόμενες θεομηνίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τον κτηνοτροφικό κόσμο. Πρόκειται για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τους λύκους, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν!

Πολλές οι επιθέσεις…

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει πως ειδικότερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου ασκείται επαγγελματικά η νομαδική ή ελεύθερη κτηνοτροφία, έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά τα κρούσματα επιθέσεων από λύκους, σε παραγωγικά ζώα και κυρίως αιγοπρόβατα.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο πολλούς κτηνοτρόφους. Η αποκατάσταση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από την πολιτεία, υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου έχει μεγάλη γραφειοκρατία και πολλές φορές τα εγκαταλείπουν, διότι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποδείξουν τις απώλειες αυτές.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του «Η ελεύθερη νομαδική ή μετακινούμενη κτηνοτροφία αποτελούν για την Ελλάδα μία συνέχεια χιλιετιών με ιστορική, πολιτιστική και παραδοσιακή αναφορά. Το βασικότερο όμως από όλα, είναι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά  χαρακτηριστικά αυτών των περιοχών, διότι με την απουσία των κτηνοτρόφων, θα αλλάξει και η φυσιογνωμία του περιβάλλοντος.  Ο κτηνοτρόφος αυτής της μορφής εκτροφής των ζώων, εκτός από την οικονομική δραστηριότητα είναι και θεματοφύλακας του περιβάλλοντος και ειδικότερα της προστασίας του δασικού πλούτου από τις πυρκαγιές. Συμβάλει δε σε μεγάλο βαθμό στην προστασία της βιοποικιλότητας, όπως επίσης και της κοινωνικής σύνθεσης της υπαίθρου».

Εξάλλου -προσθέτει- οι αριθμοί της τελευταίας απογραφής είναι αμείλικτοι και αποδεικνύουν περίτρανα τη συρρίκνωση της υπαίθρου σε αυτές τις περιοχές. Φυσικά, σε αυτή τη μείωση συντρέχουν και άλλοι λόγοι, όμως, ο λύκος για τους κτηνοτρόφους, που αποτελεί σημαντική απειλή και για το λόγο αυτό εγκαταλείπεται η ελεύθερη κτηνοτροφία.

Ζητά στήριξη από Ε.Ε.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ρωτά αν προτίθεται να πάρει ιδιαίτερα μέτρα, (οικονομικά, κοινωνικά, ενίσχυσης υποδομών κ.α)  λόγω της αναγκαιότητας, για να υπάρξει μία ισορροπία στην παραγωγική και κοινωνική σύνθεση αυτών τον περιοχών, ώστε οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και παράλληλα να προσελκύσουν και άλλους να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα, λόγω της αναγκαιότητας ύπαρξής του. 

Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι - δηλώνει ο κ. Παπανδρέου - να συμβάλλουν με τον μόχθο και την αγωνία στη διατήρηση της οικολογικής αλυσίδας, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο λύκος και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να δηλώνουν απόντες από αυτή την κατάσταση…

Επίσης ρωτά την Ε.Ε. αν προτίθεται να δώσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για να καλύπτεται πλήρως το ζωικό κεφάλαιο που χάνεται.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.