• Με θέμα «50 χρόνια μετά: Τα οικονομικά της Δικτατορίας» το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε συνέδριο, υπό την αιγίδα της Βουλής, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος ξεκίνησε την αναφορά του από το γεγονός πως τα οικονομικά της δικτατορίας έμειναν στη σκιά άλλων θεμάτων όπως η καταπάτηση των ανθρωπίνων ελευθεριών, η πρόκληση της κυπριακής τραγωδίας ή το μέγεθος της συμβολής σε αυτήν των ΗΠΑ.
«Όντως υπάρχει και σέρνεται ένας μύθος, ότι μάλλον στα οικονομικά μπορεί και να τα πήγαν καλά, ενώ αυτό δεν ισχύει» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και κατέθεσε αρχικά μία άγνωστη διάσταση της σοβαρής κριτικής που έγινε την περίοδο της δικτατορίας για τα ζητήματα αυτά, μέσα από το βιβλίο του Γεωργίου Ράλλη, που εξέδωσε το 1971, με τίτλο «Η αλήθεια για Έλληνες πολιτικούς», με το οποίο απαντούσε στις αιτιάσεις της δικτατορίας ότι το «φαύλο» πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να ανορθώσει τη χώρα και να πετύχει τους στόχους και τα οράματα των αγωνιστών του ’21, κατηγορώντας τους και για την οικονομική τους πολιτική.
Ακολούθως ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε σε μία ακόμα κριτική στα οικονομικά της δικτατορίας, που είχε ασκηθεί και δεν είναι γνωστή, από έναν άλλο σπουδαίο Έλληνα πολιτικό του προηγούμενου αιώνα, τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα. Συγκεκριμένα είπε ότι «ο Ευάγγελος Αβέρωφ, προσπαθώντας αρχικά να δημιουργήσει μια γέφυρα προς το δικτατορικό καθεστώς και να τους πείσει -μάταια τελικά- ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημά τους αλλιώς θα έρθουν συμφορές, κάνει και σοβαρή κριτική προς τα οικονομικά της δικτατορίας εν έτει 1969 , 1973 και 1974, σε τρεις περιόδους, σε αντίστοιχες -προφητικές- επιστολές του προς τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Ιωαννίδη και τον Γκιζίκη».
«Βλέπετε δηλαδή ότι αυτός ο μύθος για τα οικονομικά της δικτατορίας, τον οποίον -όχι από εμπάθεια ή από αντιδικτατορικό μένος- οι αναλύσεις πείθουν, ότι ήταν όντως μύθος, αυτός ο μύθος είχε γίνει νωρίς και εγκαίρως αντιληπτός και είχε επισημανθεί με κίνδυνο για εκείνους οι οποίοι τότε τον επεσήμαναν. Η συμπεριφορά της δικτατορίας εις τον οικονομικό τομέα είχε στρεβλώσεις, μεγάλες στρεβλώσεις οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα επισημανθούν στο σημερινό συνέδριο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.