ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το «Panic Button» (κουμπί πανικού) επεκτείνεται και στην Ήπειρο!

21 Μάϊ 2024 • 07:15
Το «Panic Button» (κουμπί πανικού) επεκτείνεται και στην Ήπειρο!

Διαθέσιμο και στην Ήπειρο για όλες τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας θα είναι το «Panic Button», μια πρωτοποριακή εφαρμογή που μπορεί το θύμα να ενημερώσει άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. όταν κινδυνεύει. 

Η εφαρμογή του είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυναίκες, όμως σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση πλέον  θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Panic Button είναι μία εφαρμογή που χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέσα από το κινητό τηλέφωνο και με το πάτημα ενός κουμπιού, κάθε ενήλικη/ενήλικος που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την ΕΛ.ΑΣ. 

Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. από το θύμα.

Δηλώσεις

- Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Διαρκώς, επικαιροποιούμε και ενισχύουμε τις δράσεις μας για την προστασία των θυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας».

- Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι: «Η επέκταση του Panic Button σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, αποδεικνύει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ως εργαλείο πράγματι λειτούργησε ενισχυτικά στο να αποκαλυφθούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Και δεύτερον, ακριβώς λόγω της θετικής συμβολής του στην αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών, η Κυβέρνηση προχωρά στην επέκτασή του, ούτως ώστε να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού…».

- Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημ. Παπαστεργίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το Panic Button είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η Πολιτεία αξιοποιώντας την τεχνολογία μπορεί να υλοποιεί παρεμβάσεις που σώζουν ζωές, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας, αλλά και στη φροντίδα και την υποστήριξη των θυμάτων…».

- Τέλος, η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει και να απευθυνθεί στις υπηρεσίες που παρέχει η Πολιτεία, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία, όπου κι αν αυτή εκδηλώνεται, από όποιον κι αν προέρχεται».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.