Οι Ηπειρώτες εθνικοί ευεργέτες, που τα μεγαλουργήματά τους είναι ζωντανά μέχρι σήμερα, τροφοδότησαν την ψυχή του Έθνους με την ιδεολογία της προσφοράς, που, ευτυχώς, αν και σπανίζει, δεν λείπει από τις ημέρες μας.
Στα Γιάννενα εορτάστηκε η «Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών» λιτά, αλλά με την ευγνωμοσύνη ρέουσα…. τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Για την προσφορά των εθνικών ευεργετών και την ανάγκη της ευεργεσίας στις ημέρες μας μίλησε με μεστό λόγο στον Μητροπολιτικό Ναό ο διευθυντής του Γυμνασίου Κατσικά Αναστάσιος Μακρογιαννόπουλος.
Οι εθνικοί ευεργέτες αγάπησαν την πατρίδα αφειδώλευτα. Η αγάπη τους ήταν εφευρετική, στο πρόσωπό τους εντυπώνεται η πληρότητά της. Ό,τι έπραξαν ήταν έξω από το εγώ τους και εντός του εμείς…». Μετέβησαν από το «έχειν» στο «είναι», ξεπέρασαν «εαυτόν» και μαζί κάθε τι εφήμερο, γήινο, άρα και πρόσκαιρο». Το πλήθος των ευεργεσιών τους άγγιξε όλο το φάσμα της ζωής και αξιώθηκαν να ζήσουν το μεγαλείο της ίδιας τους της προσφοράς, χωρίς ποτέ να ζητούν ανταλλάγματα και δάφνες.
π. Ηλίας Μάκος