ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύριο η συνέχεια στην υπόθεση Κ. Καλτσή

3 Οκτ 2024 • 08:04
Αύριο η συνέχεια στην υπόθεση Κ. Καλτσή

Ελεύθερος αφέθηκε χθες το μεσημέρι ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Καλτσής (τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.»), ο οποίος συνελήφθη προχθές μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ένας εκ των υιών του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη. 

Μήνυση όμως για ψευδή καταμήνυση υπέβαλε και ο Κ. Καλτσής κατά του υιού Καχριμάνη, τον οποίο όμως η ΕΛ.ΑΣ. δεν… κατάφερε να συλλάβει, στα πλαίσια του Αυτοφώρου!

Ο Γιαννιώτης δημοσιογράφος πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, ενώ ζήτησε αναβολή του αυτοφώρου, το οποίο θα εκδικαστεί αύριο το πρωί.

κνωση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση. 

Χθες ανακοινώθηκε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα σε πολλούς αγρότες και συγκεκριμένα η δεκαετής ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από συνδέσεις αγροτικού ρεύματος με μηδενικό επιτόκιο. Δυνητικά σ’ αυτήν μπορούν να ενταχθούν άπαντες οι οφειλέτες, εφόσον συντρέχουν και οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Εξάλλου, μέσα στο μήνα θα ανακοινωθούν ρυθμίσεις και για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό των περισσότερων. 

Ρύθμιση με ΚΥΑ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θεσπίζεται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτικού ρεύματος, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), ανεξαρτήτως ισχύος και ανεξαρτήτως ένταξής τους στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».

 Οι προϋποθέσεις

Για την ένταξη των οφειλών των δικαιούχων σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο πρέπει να πληρούνται, πάντως, μία σειρά από προϋποθέσεις. Καταρχήν, να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το ποσό που μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο είναι η οφειλή του δικαιούχου που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Σημειώνεται πως οι λογαριασμοί κατανάλωσης πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας ΚΥΑ, ενώ τονίζεται πως στο πεδίο εφαρμογής δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έπειτα.

Κατά τα άλλα, το ποσό της οφειλής που μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ και παράλληλα, να μην έχει ενταχθεί η οφειλή του δικαιούχου στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023.

 

Καταβολή δόσεων

Για τους κατόχους συνδέσεων αγροτικών παροχών ανεξαρτήτως ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, που εντάσσονται στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», η πρώτη δόση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Οκτωβρίου, δηλαδή στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Όσον αφορά στις δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής, αυτές είναι 120 στο σύνολό τους και ισόποσες, ενώ δεν γίνεται να είναι μικρότερες από 10 ευρώ το μήνα. Εξάλλου, έπειτα από σχετικό αίτημα των δικαιούχων προς τον πάροχο, οι δόσεις είναι εφικτό να καταβάλλονται συγκεντρωτικά, με δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως την 30η Ιουνίου και έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

 Θα απεντάσσονται…

Φυσικά, η ΚΥΑ προβλέπει και ποινές για όσους ενταγμένους στη ρύθμιση δεν είναι συνεπείς. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ένας καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μία εξαμηνιαία, απεντάσσεται από τη ρύθμιση της οφειλής με μηδενικό επιτόκιο και οι υπολογιζόμενοι τόκοι βαρύνουν τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, η αποπληρωμή της οφειλής θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η.12.2034.

Το επιτόκιο για τον δικαιούχο όσον αφορά στην αποπληρωμή της οφειλής του είναι μηδενικό για την περίοδο από την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2034. Οι δυνητικοί δικαιούχοι που εμπίπτουν σε καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ενημερώνονται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την 10η.11.2024 σχετικά με το ποσό της έντοκης επιβάρυνσης που επιδοτείται τόσο ανά έτος, αρχής γενομένης το 2025, όσο και συνολικά για όλη τη διάρκεια ισχύος του μέτρου. 

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση ψηφιακά υπογεγραμμένη μέσω gov.gr στον πάροχο που εκπροσωπούσε την παροχή τους στις 31.12.2023.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται μία ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση και για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, θέμα που κυριολεκτικά «καίει» τον αγροτικό κόσμο της χώρας. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν «κούρεμα» και παράταση του χρόνου αποπληρωμής για τα «κόκκινα» δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, τα οποία, όπως έγραψε χθες ο «Π.Λ.»,  ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

«Καταφέρνουμε να βρούμε ένα μοντέλο, προκειμένου να ελαφρύνουμε  και να απαλλάξουμε τον αγροτικό κόσμο από ένα βάρος που κουβαλάει εδώ και χρόνια. Θέλουμε οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα να βγάλουν από την πλάτη τους τα βάρη, τα οποία είχαν φορτωθεί αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και απλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν -και λόγω κρίσης- να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν», τόνισε σχετικά χθες ο Κ. Τσιάρας στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Καινούριος» ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός επανέλαβε και την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζοντας πως «έχει διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας για την κατανομή των πόρων και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για τους Έλληνες  αγρότες».

Όπως είπε, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος οργανισμός από την ΕΕ για την καταβολή των κοινοτικών πόρων. Αυτό μας επιβάλλει να διασφαλίσουμε ότι η διαχείριση αυτών των πόρων γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» και αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Οργανισμού, την ενίσχυση της διαφάνειας και των ελέγχων για την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.