ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κόκκινο» χτυπάει και πάλι η αιθαλομίχλη στα Γιάννενα!

25 Ιαν 2025 • 09:48
«Κόκκινο» χτυπάει και πάλι η αιθαλομίχλη στα Γιάννενα!

Οι βροχές σταμάτησαν, η αιθαλομίχλη επέστρεψε και «έκατσε» ξανά τα τελευταία βράδια στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. 

Έτσι, οι καταγραφές στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης κάνουν λόγο για συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που και προχθές ξεπέρασαν σε μέση ημερήσια τιμή, τα 50 μg/m3, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Ουσιαστικά μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εκείνο που απομένει λοιπόν είναι οι συστάσεις προς τους πολίτες, τις οποίες επαναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου με χθεσινή της ανακοίνωση. Οι συστάσεις βασίζονται στην Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και ισχύουν ως την ερχόμενη Τρίτη, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες  ημέρες  δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα.

Οι συστάσεις

Πιο αναλυτικά, η Περιφέρεια συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή πολίτες με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και στα παιδιά και σε άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τη σωματική άσκηση - δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Όσον αφορά στο γενικό πληθυσμό, συστήνεται κάθε άτομο να περιορίσει  τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. 

«Σβήστε τα τζάκια…»

Εξάλλου, η Περιφέρεια ζητάει τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης συστήνοντας στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας. Επίσης, συστήνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18ο C σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας, ενώ απαγορεύεται  οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Η Περιφέρεια καταλήγει στην ανακοίνωσή της τονίζοντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.