ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντείνονται οι πιέσεις για 13ο - 14ο μισθό στο Δημόσιο

7 Φεβ 2025 • 09:37
Εντείνονται οι πιέσεις για  13ο - 14ο μισθό στο Δημόσιο

  • Εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες από πλευράς των υπαλλήλων του Δημοσίου και των συνδικαλιστικών τους φορέων, κυρίως της ΑΔΕΔΥ, η διεκδίκηση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που είχαν καταργηθεί την περίοδο των μνημονίων. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν μοιάζει διατεθειμένη να συζητήσει το συγκεκριμένο αίτημα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Κι αυτό επειδή σε περίπτωση που επαναφέρει τα λεγόμενα δώρα στον Δημόσιο Τομέα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξης των δύο δις ευρώ σε ετήσια βάση, με κάποιους οικονομολόγους μάλιστα να το ανεβάζουν αυτό στα τρία δις. Το ζήτημα είναι στα χέρια του ΣτΕ και θα εκδικαστεί το ερχόμενο καλοκαίρι. 

Στο μεταξύ, οι δράσεις διεκδίκησης των δύο έξτρα μισθών συνεχίζονται. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει ειδική εκδήλωση στα Γιάννενα, με εκπροσώπους τοπικών συνδικαλιστικών φορέων να χαρακτηρίζουν χθες δίκαια και επιβεβλημένη την ικανοποίηση του αιτήματός τους 

Εκδήλωση τη Δευτέρα

Eδήλωση με θέμα «Επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού στο Δημόσιο. Νομικές – κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις» θα πραγματοποιήσουν το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και το Κοινωνικό Πολυκεντρο. 

Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Du Lac» με ομιλητές τον Μιχάλη Τσέφα, Πρόεδρο Πρωτοδικών και μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και την Μαργαρίτα Παναγοπούλου, νομική σύμβολο της ΑΔΕΔΥ.

Σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χρήστος Γρίβας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη του αιτήματος του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου. «Μετά τις συναντήσεις που ολοκλήρωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ν. Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. ΦάμελΛο, τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, κ. Χαρίτση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στη δημιουργία εκείνου του απαραίτητου πολιτικού πλαισίου, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είπε ότι στις 6 Ιουνίου θα εκδικαστεί το θέμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ τόνισε πως καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι η δράση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. 

Οι υγειονομικοί

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γιώργος Φλούδας τόνισε πως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλο αυτό το διάστημα δημιουργούν τις συνθήκες, οι οποίες θα πιέσουν την κυβέρνηση να δει με θετικό μάτι τις προϋποθέσεις που πρέπει να δημιουργηθούν για την επαναχορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού. «Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και γενικότερα οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, είναι αδικημένοι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων, γιατί τα δώρα που διακόπηκαν κατά την περίοδο της κρίσης δεν επανήλθαν ποτέ», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του «Χατζηκώστα» Αλέξανδρος Κοσμάς σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, μισθολογικά, είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων. Μέσα σε ένα βεβαρημένο περιβάλλον, σε ένα κυκλικό ωράριο, οι ωρομίσθιες αμοιβές, τα νυκτερινά και τα εξαιρέσιμα είναι πολύ χαμηλά, τέτοια ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες» και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση και από τους ίδιους τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα προς την κυβέρνηση για την επαναχορήγησέ των δώρων». 

Και οι εκπαιδευτικοί…

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς ανέφερε πως «η εκδήλωση της Δευτέρας αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας που κάνουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο κλάδο, προκειμένου να επαναφέρουν το 13ο και το 14ο μισθό, μια κατάκτηση η οποία δεν χαρίστηκε ποτέ, αλλά αποτελεί κατάκτηση ενός αγώνα που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι όλα τα τελευταία χρόνια». 

Όπως είπε, «από το 2010 και μετά, από την εποχή των μνημονίων, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μια σημαντική μείωση στις αποδοχές τους, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όσο και σε αγοραστική αξία και αγοραστική δυναμική. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες, έτσι ώστε να μπορέσει να επανέρθει ο 13ος και ο 14ος μισθός σε όλους».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Βαγγέλης Παπαϊωάννου τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στην ΑΔΕΔΥ, η οποία παλεύει όλο τον τελευταίο καιρό και έχει σηκώσει πολύ ψηλά τη σημαία του αγώνα σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ πραγματοποίησε συναντήσεις και στο Κοινοβούλιο με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. «Είναι λυπηρό όμως ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε, έστω την καλή θέληση και την ευγένεια να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του σωματείου μας, της ΑΔΕΔΥ γενικότερα», σημείωσε. 

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι η χώρα έχει πλέον ετήσιο πλεόνασμα της τάξης των οκτώ δις. Το κόστος για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο είναι δύο δις, είπε, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία να μην τους επαναφέρει και προειδοποίησε πως «η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί ότι όλες αυτές οι αποφάσεις ή οι μη αποφάσεις έχουν πολιτικό κόστος».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.