Πολύ κόσμο περιμένει η Ήπειρος το τριήμερο της Αποκριάς - Καθαράς Δευτέρας, με τους Δήμους και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των τεσσάρων Νομών να διοργανώνουν πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Εξάλλου, τα Γιάννενα αποτελούν ένα από τους κορυφαίους προορισμούς, καθώς το έθιμο με τις δεκάδες τζαμάλες που ανάβουν σε κάθε γειτονιά και χωριό την Κυριακή της Τυρινής, προσελκύει και πολλούς επισκέπτες, με τους πολίτες να βγαίνουν μασκαρεμένοι και μη στους δρόμους, διασκεδάζοντας μέχρι τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας. Άλλωστε, οι διάφορες αποκριάτικες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε Δήμο, σε συνδυασμό με τις υψηλές παροχές υπηρεσιών σε εστίαση και καταλύματα, μετατρέπουν την περιοχή μας σε ελκυστικό προορισμό και το προσεχές τριήμερο. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η περίοδος θα είναι μια σημαντική «ανάσα» για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Όσο για τον καιρό, οι μέχρι στιγμής προβλέψεις δείχνουν συννεφιά το Σάββατο, ασθενή βροχή και σύννεφα την Κυριακή, ενώ άστατος καιρός αναμένεται και την Καθαρά Δευτέρα με το meteo.gr να κάνει λόγο και για βροχόπτωση στα Γιάννενα μεταξύ 11 π.μ.-2 μ.μ.
Υψηλή πληρότητα στο Νομό
Στο Νομό Ιωαννίνων, πέρα από το Λεκανοπέδιο, αρκετός κόσμος αναμένεται να βρεθεί στα Βόρεια Τζουμέρκα, στο Μέτσοβο, στο Ζαγόρι στην Κόνιτσα και στους Δήμους Δωδώνης- Ζίτσας, όπου θα πραγματοποιηθούν διάφορα αποκριάτικα δρώμενα στις έδρες των Δήμων, αλλά και σε κάθε χωριό.
Η πληρότητα στα καταλύματα του Νομού μέχρι και χθες το βράδυ κινούνταν στα επίπεδα του 85% σύμφωνα με το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Στάθη Σιούτη, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη κενά δωμάτια στην πόλη και στο Νομό, αλλά κάλεσε τον κόσμο να σπεύσει όσο πιο νωρίς γίνεται να κάνει κράτηση.
«Ο Nομός Ιωαννίνων και τις Απόκριες προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για αποδράσεις για γκρουπ, οικογένειες, ζευγάρια αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες με τη διασκέδαση να είναι εγγυημένη», δηλωσε ο κ. Σιούτης στον «Π.Λ.».
Στο επίκεντρο και τα Καρναβάλια!
Το αποκορύφωμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι την Κυριακή με την παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, με χορό και κέφι στο Καρναβάλι του Κατσικά (ώρα έναρξης 12 μ.), που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, με συνδιοργανωτές τη Δ.Ε. Κατσικά και το Δήμο Ιωαννιτών. Η παρέλαση θα περιλαμβάνει οχήματα και πεζούς καρναβαλιστές, ενώ το γλέντι θα συνεχιστεί γύρω από τη Τζαμάλα που θ’ ανάψει στην πλατεία. Τη σκυτάλη θα πάρει στις 4 μ.μ. της Κυριακής το Καρναβάλι των Λογγάδων, που διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λογγάδων και η Κοινότητα.
Ξεχωριστή θέση στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κατέχει και το Πραμαντιώτικο Καρναβάλι, που θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. στα Πράμαντα. Πέραν του Νομού Ιωαννίνων, τις εντυπώσεις κλέβουν οι εκδηλώσεις του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας, αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, όπως στην Ηγουμενίτσα, στη Πάργα και στην Άρτα.
Τζαμάλες και δρώμενα
Παράλληλα εντείνονται οι προετοιμασίες των Πολιτιστικών Συλλόγων στις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου Ιωαννιτών, για το άναμμα της παραδοσιακής τζαμάλας από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Ο Δήμος διαθέτει σε όλους τους συλλόγους άφθονο κρασί και ξύλα, ενώ αργά το βράδυ, θα προσφερθεί και παραδοσιακή φασολάδα. Σύμφωνα με τον Δήμο φέτος σε όλο το Λεκανοπέδιο θ’ ανάψουν 62 τζαμάλες.
Εκτός από τις τζαμάλες, τις εντυπώσεις κλέβουν και άλλα αποκριάτικα δρώμνα, όπως παραδοσιακός γάμος, κάψιμο του Καρνάβαλου, γαϊτανάκια, καλατζής/γανωτζής κ.α. Όσο για τα Κούλουμα, αυτά θα γιορταστούν από το Δήμο Ιωαννιτών στο Πάρκο Λιθαρίτσια την Καθαρά Δευτέρα, ενώ στην Κορωνησία θα γίνουν αυτά του Δήμου Αρταίων.
Επί ποδός η τροχαία…
Στο μεταξύ, αυξημένα θα είναι από αύριο, Παρασκευή τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. Αύριο, Παρασκευή από ώρα 16:00 έως 21:00, και μεθαύριο, Σάββατο από ώρα 08:00 έως 13:00 για ρεύματα εξόδου: Ειδικότερα, σε τοπικό επίπεδο, η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών ισχύει για τον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης») έως το πέρας της Ιόνιας Οδού στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα, Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Τη Δευτέρα 3 Μαρτίου, από ώρα 15:00 έως 21:00, η απαγόρευση ισχύει για την Εθνική Οδό Αντιρρίου - Άρτας - Ιωαννίνων στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.