Η πρώην αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελένη Μαραγκουδάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών έπειτα από πολύμηνη περιπέτεια υγείας. Η κηδεία της έγινε χθες το μεσημέρι στο Νεοχωρόπουλο.
Η εκλιπούσα, καταγόμενη από το Γεράνι Ρεθύμνου, υπήρξε μια αφοσιωμένη ακαδημαϊκός και ερευνήτρια, αφιερώνοντας τη ζωή της στη μελέτη της εκπαίδευσης και της ισότητας των φύλων στο σχολικό περιβάλλον.
Με σπουδαίο έργο στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ανέλυσε σε βάθος τον ρόλο των στερεοτύπων φύλου στην εκπαίδευση, καθώς και τη θέση των γυναικών στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών και παρεμβατικών προγραμμάτων, προωθώντας με πάθος την ισότητα των φύλων.
Η Πρύτανης, το Συμβούλιο Διοίκησης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πληροφορούμενοι τον θάνατό της εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο εξαίρουν την προσωπικότητα, το επιστημονικό κύρος, το εξαίρετο ακαδημαϊκό ήθος και την πολύχρονη προσφορά της εκλιπούσας.
Η Μερόπη Τζούφη
Την Ελένη Μαραγκουδάκη αποχαιρετά η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη εκφράζοντας τη θλίψη της για την απώλεια. «Η Ελένη υπήρξε μια ξεχωριστή παρουσία στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη μας. Αφιέρωσε την επιστημονική της πορεία στη μελέτη της εκπαίδευσης, των έμφυλων στερεοτύπων και της ισότητας των φύλων στο σχολικό περιβάλλον. Με το έργο της, το ήθος της και την επιστημονική της συνέπεια, συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της παιδαγωγικής σκέψης και στη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας», τονίζει σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της.