Με επιτυχία διεξήχθη το 1ο Πανηπειρωτικό Προσομοιωτικό Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «”Πάρε τη λέξη μου δώσ’ μου το χέρι σου”: Ορθώνοντας τον λόγο μας ενάντια στη βία», που συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και τον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας».
Στο πλαίσιό του έγιναν οργανωμένες εργασίες που συνάδουν με τη φιλοσοφία των Προγραμμάτων Σπουδών των φιλολογικών μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως κειμενικές προφορικές αναφορές, προφορικές εισηγήσεις, εικαστικές δημιουργίες (animation, οπτικοποιημένες παρουσιάσεις, comics ή άλλα συναφή), αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, εκθέσεις μαθητικής δημιουργίας, δρώμενα (δραματοποιήσεις, παντομίμα).
Στο συνέδριο συμμετείχαν 600 μαθητές/τριες και οι προτάσεις τους αναφορικά με την καταπολέμηση της βίας ήταν ιδιαίτερα ευρηματικές. Είχαν δε την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προτείνουν λύσεις για έναν πιο ειρηνικό και υποστηρικτικό σχολικό και κοινωνικό χώρο.