Ένα καθοριστικό βήμα για τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και των τοπικών επιχειρήσεων με τους αντίστοιχους επιχειρηματικούς φορείς της Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, όπου ο τοπικός φορέας συμμετείχε ως συν-διοργανωτής σε επιχειρηματική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αλβανικός Οργανισμός Επενδυτικής Ανάπτυξης (AIDA) και Συντονιστής του Δικτύου Enterprise Europe Network Αλβανίας.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Τιράνων η επόμενη συνάντηση θα γίνει στα Γιάννενα και θα επισφραγιστεί με ένα μνημόνιο συνεργασίας.
Όσο για την Επιχειρηματική Εκδήλωση Β2Β πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Match-Maker Albania, στο Pallati Kongreseve στα Τίρανα. Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισαν ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μέλη της κυβέρνησης της γείτονος χώρας κ.α.
Επικεφαλής της αποστολής του Επιμελητηρίου ήταν ο Πρόεδρος Σπ. Μπέκας συνοδευόμενος από τον Γ. Γραμματέα Αλ. Σταύρο, την Οικονομική επόπτρια Χρ. Κιτσοτόλη, τον Υπεύθυνο επιχειρήσεων Χρ. Τάτση, το στέλεχος του Enterprise Europe network στα Γιάννενα Άννα Ζέρβα, ενώ συμμετείχαν και επιχειρηματίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον το προηγούμενο διάστημα.
Η εκδήλωση έχει σχεδιαστεί για να συνδέσει τις αλβανικές ΜΜΕ με διεθνείς εταίρους για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας, των επενδύσεων και των ευκαιριών εξαγωγών σε βασικούς τομείς, όπως τα τρόφιμα-ποτά, τα φαρμακευτικά-αρωματικά φυτά, επεξεργασία μετάλλων κ.α.
Ανάπτυξη συνεργειών!
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών, αλλά και την επίλυση κοινών προβλημάτων.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Τιράνων αλλά και με τον Εμπορικό Ακόλουθο Μ. Μπελιμπασάκη και στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αλβανική αγορά, καθώς και στους τρόπους ανάπτυξης συνεργειών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Κοινές δράσεις για τον τουρισμό
Σχετικά με τη συνάντηση στο Επιμελητήριο Αργυροκάστρου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στην ανάδειξη των εμποδίων, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τη διερεύνηση κοινών δράσεων για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου - Κόνιτσας και Αργυροκάστρου και την ανάλυση δυναμικών κλάδων με προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργία πλαισίου συνεργασίας για την αξιοποίησή τους.
Τέλος, οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στη σημασία του αεροδρομίου Ιωαννίνων και του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, που μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την προσβασιμότητα μεταξύ των δύο χωρών.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ