Μόνιμος «πονοκέφαλος» για τους πολίτες τόσο στο κέντρο, όσο και στις περιφερειακές γειτονιές των Ιωαννίνων, έχουν γίνει τα δεκάδες αδέσποτα σκυλιά, που κυκλοφορούν παντού ανεξέλεγκτα.
Αυτό συνεπάγεται επιθέσεις σε ανυποψίαστους περαστικούς που λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά, με κάποια από τα θύματα να καταλήγουν στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Πρόκειται -βέβαια- για ζώα που δεν… φύτρωσαν μόνα τους, αλλά βρέθηκαν στους δρόμους, σε πάρκα, πλατείες ακόμη και κουτάβια σε κάδους σκουπιδιών (!) επειδή κάποια στιγμή τα εγκατέλειψαν οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους, για τους δικούς τους λόγους...
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα οξύνεται, αφού μαγικός τρόπος για αντιμετώπισή του πέραν από υιοθεσίες και στειρώσεις, δεν υπάρχει. Χθες, πάντως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων έγιναν δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία της πόλης, με στόχο την προαγωγή της φιλοζωικής κουλτούρας.
Να ευαισθητοποιηθούν!
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Πέτρος Παλάσχας, επισκέφτηκε χθες σχολεία του Δήμου, πραγματοποιώντας ενημερωτικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, γύρω από την προστασία και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και συζητήσεις, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία της υπεύθυνης υιοθεσίας, της στείρωσης και της σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα. Είναι γεγονός ότι τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της φιλοζωικής συνείδησης των παιδιών, αφού μαθαίνουν από μικρή ηλικία να δείχνουν σεβασμό έναντι των πιστών τετράποδων φίλων των ανθρώπων και να μην τα κακοποιούν.
Στειρώσεις και εμβολιασμοί
Όπως τόνισε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ο κ. Παλάσχας, ο Δήμος Ιωαννιτών υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων, το οποίο περιλαμβάνει στειρώσεις και εμβολιασμούς για τον έλεγχο του πληθυσμού και την υγεία των ζώων, παροχή τροφής και νερού σε σημεία του δήμου, συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές για την προώθηση υιοθεσιών, υλοποίηση ενημερωτικών δράσεων σε σχολεία και την τοπική κοινωνία.
«Ο Δήμος μας συνεχίζει να εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που τα σέβεται και τα προστατεύει», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους πρώτους Δήμους της χώρας σε ότι αφορά τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες. «Πιστεύουμε ότι και μέσα από τα σχολεία θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για να μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τον αριθμό των αδέσποτων», κατέληξε.
Δεν… φυτρώνουν!
Από την μεριά της η πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ, Εύα Κρυστάλη, τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των παιδιών σχετικά με τη φιλοζωία. Όπως είπε σχετικά, τα αδέσποτα δεν… φυτρώνουν, ούτε γίνονται από μόνα τους. Είναι ένα φαινόμενο που το προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος στην κοινωνία με τις εγκαταλείψεις και με τις κακοποιήσεις που γίνονται καθημερινά. Στόχος κατά την κα Κρυστάλη είναι η αφύπνιση των ανθρώπων ώστε να έχουν πιο ηθική και νόμιμη μεταχείριση απέναντι στα ζώα και φυσικά να προβούν στην υιοθεσία των αδέσποτων.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ