- «Κορώνα - γράμματα» παίζουν καθημερινά τη ζωή τους οι αστυνομικοί στην Ήπειρο, δίνοντας μάχη κατά της εγκληματικότητας, αφού πάντα βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να εξιχνιάσουν υποθέσεις για ναρκωτικά, κλοπές, ληστείες, μεταφορά παράτυπων μεταναστών και σωρεία άλλων εγκληματικών παραβάσεων.
Μπορεί οι παραπάνω υποθέσεις να κατέχουν… περίοπτη θέση σχεδόν καθημερινά στα αστυνομικά δελτία, ωστόσο ένας επιπλέον πονοκέφαλος προστέθηκε, ενόψει Πάσχα και αυτός αφορά τους συνεχείς ελέγχους για την παράνομη διακίνηση βεγγαλικών και κροτίδων, που πολλές φορές έχουν οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρούς τραυματισμούς λόγω της αλόγιστης χρήσης τους. Αυτό είναι κάτι που μαρτυρούν τα περιστατικά με τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στην τελετή της Ανάστασης και κατά τα πασχαλινά τραπέζια στην ύπαιθρο.
«Θραύση» τα ναρκωτικά
Επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή μας, με τις περιπολίες και τις δράσεις των αστυνομικών οι οποίοι κυριολεκτικά δεν…προλαβαίνουν τις συλλήψεις.
Όπως έχει γράψει επανειλημμένως ο «Π.Λ», ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι «πιάνονται» στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που προβληματίζει τις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου.
Στην τελευταία περίπτωση, συνελήφθη προχθές το απόγευμα στα Γιάννενα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων μια Ελληνίδα, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή της έξι συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 10,69 γραμμαρίων, έτοιμες προς διάθεση.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν ακόμα οκτώ συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 24,12 γραμμαρίων και ηλεκτρονική ζυγαριά, που κατείχε στο σπίτι της.
«Ξάφρισε» χρήματα - τιμαλφή
Την ίδια ώρα… ρουτίνα έχουν γίνει για τους αστυνομικούς οι υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων σε όλη την Ήπειρο, αφού όταν «λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια», με τους δράστες να εκμεταλλεύονται την απουσία των ιδιοκτητών και αποσπούν χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Μάλιστα, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηγουμενίτσας εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές από κατοικίες, που έλαβαν χώρα πρωινές και βραδινές ώρες, αντίστοιχα, στις 22 Μαρτίου στα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εισήλθε στις κατοικίες από ανασφάλιστα σημεία, αφαιρώντας τιμαλφή και χρήματα, συνολικής αξίας περίπου 6.000 ευρώ.
Της «έκοψαν» τη φόρα
Στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα, για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ειδών πυροτεχνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθη προχθές το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Άρτας μια γυναίκα, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και παιδικών πυροτεχνημάτων.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημά της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 600 παιδικά πυροτεχνήματα, τα οποία διέθετε προς πώληση, στερούμενη άδειας για τον σκοπό αυτό από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
Προειδοποιεί η ΕΛ.ΑΣ
Ενόψει του Πάσχα, αλλά και με αφορμή το παραπάνω συμβάν, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου έχει υπενθυμίσει ήδη στους πολίτες ότι η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε, απαγορεύεται. Παράλληλα, απαγορεύεται η καύση βεγγαλικών κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ενώ καλεί τους πολίτες να αποτρέψουν τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού, γι’ αυτό και η ΕΛ.ΑΣ. τους ζητά να μην επιτρέψουν στα παιδιά να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, αφού κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.