ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τον Δήμο Ιωαννιτών φέτος η έκθεση τοπικών προϊόντων!

30 Μάϊ 2025 • 06:59
Με τον Δήμο Ιωαννιτών φέτος  η έκθεση τοπικών προϊόντων!

Έχοντας ως προφανή στόχο να αναβαθμιστεί φέτος η έκθεση τοπικών προϊόντων «Go Local», η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στην πλατεία Μαβίλη, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων αποφάσισε ομόφωνα αυτή τη χρονιά να συνδιοργανωθεί με τον Δήμο Ιωαννιτών  και μάλιστα να συγχωνευτεί με το event «Local Taste of Ioannina».

Βέβαια, οι τελικές συμφωνίες και όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σπ. Μπέκα, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και μέλος του Δ.Σ. του Ε. Ι. Χρ. Τάτση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση εγκρίσεις έλαβαν ομόφωνα η συμμετοχή του Επιμελητηρίου με δικό του περίπτερο, το οποίο θα φιλοξενήσει επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων στην 89η ΔΕΘ, καθώς και η συμμετοχή του στην διοργάνωση Β2Β με το «Enterprise Europe Network».

Ακόμη εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στις προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο Ιωαννιτών, την Ένωση Ξενοδόχων και άλλους φορείς, για την προσέλκυση πτήσεων στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Επίσης, εγκρίθηκαν ομόφωνα, η οικονομική ενίσχυση της ΟΕΒΕ για τις δράσεις της, καθώς και η Α΄ Αναμόρφωση Π/Υ του Οικονομικού έτους 2025 του Επιμελητηρίου. Ας σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε και μια ακόμη συνεδρίαση, η οποία αφορούσε την εκλογή του νέου 13μελές Δ.Σ. της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας (ΑΝ.ΕΤ.ΕΠΙ.), στο οποίο αναδείχθηκε Πρόεδρος ο Σπ. Μπέκας και Αντιπρόεδρος ο Ευθ. Χρυσοστόμου.

Σε έντονο ύφος…

Ξεχωριστή συζήτηση διεξήχθη για το θέμα των προτάσεων για την τεκμαρτή φορολόγηση  της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Β. Βασιλείου που προωθήθηκαν στον τοπικό Τύπο (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.»), αλλά και στην Βουλή μέσω του Βουλευτή Ιωαννίνων Ν.Δ. Γ. Αμυρά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καθώς και μέλη της πλειοψηφίας, απάντησαν σε έντονο ύφος στον κ. Βασιλείου, τονίζοντας ότι «το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, από κοινού με επαγγελματικά και επιστημονικά σωματεία, την Ένωση Φοροτεχνικών και Λογιστών, Οικονομολόγους, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και άλλους, έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη και συνεπή θέση κατά της κατάργησης του νόμου της τεκμαρτής φορολόγησης».

Ο  Σπ. Μπέκας σημείωσε ότι «οι αγώνες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα στο ΣτΕ μέχρι την τελική δικαίωσή μας, οι δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τις θεσμικές μας αποφάσεις, δεν είναι απλώς λανθασμένες. Είναι επικίνδυνες. Υπονομεύουν τον αγώνα που δίνει το Επιμελητήριο, η ΚΕΕΕ, όλοι οι επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς, αποδυναμώνουν τη συλλογική φωνή των επαγγελματιών και ενισχύουν μια φορολογική πολιτική που στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα».

Για την υποχρεωτική ασφάλιση

Στο μεταξύ, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Ασφαλιστών Ηπείρου, μετά από επικοινωνία που είχαν, ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για το νέο Ρυθμιστικό πλαίσιο - Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων κατά φυσικών καταστροφών. Ως γνωστόν, από την 1η Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές, συγκεκριμένα: Δασική πυρκαγιά, Πλημμύρα, Σεισμός. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 70% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Η υποχρέωση αφορά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, οχήματα επαγγελματικής χρήσης, καθώς και αποθηκευμένα προϊόντα.

Οι διοικητικές κυρώσεις και Επιπτώσεις μη συμμόρφωσης συνεπάγεται:

- Διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ

- Διπλασιασμό του προστίμου εάν δεν υπάρξει ασφάλιση εντός 30 ημερών από τη διαπίστωση της παράβασης.

- Αυτόματη εξαίρεση από οποιαδήποτε μορφή κρατικής αρωγής σε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Ασφαλιστών Ηπείρου καλούν τις επιχειρήσεις της περιοχής να προβούν άμεσα σε ενέργειες συμμόρφωσης, σε συνεργασία με πιστοποιημένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους και να αποφύγουν δυσμενείς διοικητικές συνέπειες.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.