Τον άμεσο ανασχεδιασμό της άρδευσης στον κάμπο της Λαψίστας ζητάει η περιφερειακή παράταξη «Ήπειρος Όλον», η οποία θα φέρει το θέμα στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής.
«Ο κάμπος της Λαψίστας αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές γεωργικές ζώνες της Ηπείρου και στηρίζει διαχρονικά την τοπική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Η ομαλή άρδευση των εκτάσεων αυτών, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, είναι απολύτως κρίσιμη για την επιβίωση των καλλιεργειών και των εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται εκεί», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής της παράταξης Στέφανος Ζούμπας.
Όπως αναφέρει, η Περιφέρεια Ηπείρου, ως θεσμικά αρμόδιος φορέας εποπτείας και στρατηγικού συντονισμού των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έναν συνολικό επανασχεδιασμό του μοντέλου άρδευσης της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα οικονομικά δεδομένα όσο και τις τεχνικές δυνατότητες. Παράλληλα, χαρακτηρίζει κρίσιμο, στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, να εμπλακεί ουσιαστικά και η ΔΕΥΑΙ.
Ο κ. Ζούμπας καταλήγει προτείνοντας άμεσα, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών σε περιόδους κρίσης, τη σύσταση μόνιμης επιτροπής διαχείρισης υδάτινων πόρων σε επίπεδο Περιφέρειας, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη διερεύνηση της δυνατότητας ενίσχυσης των ΤΟΕΒ μέσω κρατικών επιδοτήσεων ή εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη οφειλών.