ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μόνη λύση ο εκσυγχρονισμός των υποδομών άρδευσης!

18 Ιούλ 2025 • 07:07
Μόνη λύση ο εκσυγχρονισμός των υποδομών άρδευσης!

Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι το μόνο δύσκολο για τους αγρότες του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειές τους να χάνονται καθώς δεν υπάρχει ασφαλές νερό για το πότισμά τους. 

Για να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον απαιτείται μία συνολική επανασχεδίαση του συστήματος άρδευσης των εκτάσεων γύρω από την πόλη και ο εκσυγχρονισμός των αντίστοιχων υποδομών που είναι παλιές και με προβλήματα. Πρόκειται για ζήτημα που συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνάντηση εργασίας του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργου Αμυρά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος έκανε μία θετική εξαγγελία.

Πρόγραμμα ΥΠΑΑΤ

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στον τομέα των αγροτικών υποδομών μέσω του προγράμματος «Έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για νέα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων». 

Όπως τονίστηκε, το πρόβλημα της λειψυδρίας και της παρατεταμένης ανομβρίας διογκώνεται ολοένα και περισσότερο, λόγω της κλιματικής κρίσης, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, σε αγρότες και παραγωγούς. Ο Υπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση προωθεί ως απάντηση στο πρόβλημα το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το σύνολο των αγροτικών περιοχών της χώρας, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 169 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα υπερδέσμευσης. Όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν εγκεκριμένη οριστική μελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τεύχη δημοπράτησης.

Ο Γιώργος Αμυράς

Σε δήλωσή του με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε πως «η βελτίωση των υποδομών άρδευσης με την αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων και τη δημιουργία νέων, η εξασφάλιση επάρκειας νερού με την ταυτόχρονη αύξηση των αρδεύσιμων εκτάσεων, η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων και την ενεργειακή αποδοτικότητα».

Δεν ρυπαίνει η ΔΕΥΑΙ…

Στο μεταξύ, «γρίφος» παραμένει το ποιος ρυπαίνει κυρίως την τάφρο Λαψίστας, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η άντληση νερού από αυτή για άρδευση καλλιεργειών. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να διαβεβαιώνει, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», ότι δεν ευθύνεται ο Βιολογικός Καθαρισμός για τη ρύπανση της τάφρου. 

Όπως είπε, η έξοδος της μονάδας που είναι ενιαία για τον παλιό και το νέο Βιολογικό ελέγχεται συστηματικά τόσο από τη ΔΕΥΑΙ όσο και από ανεξάρτητους ελεγκτικούς φορείς, όπως η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Μάλιστα, υπογράμμισε πως «οι ποιοτικοί και ποσοτικοί έλεγχοι είναι πολύ περισσότεροι από όσους προβλέπονται με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια» και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν ξεπερνιούνται τα επιτρεπτά όρια. Σε ό,τι αφορά πιθανές σημειακές αστοχίες μικρής χρονικής διάρκειας που μπορεί να προκύπτουν κατά διαστήματα, όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες υποδομές, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «οι δείκτες παραμένουν εντός των ορίων που προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία σε συνθήκες προσωρινής βλάβης».

«Βολές» Π. Κολόκα

Φυσικά, οι διαβεβαιώσεις του Θ. Μπέγκα δεν έπεισαν και την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον Παντελή Κολόκα, επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Πόλη», να τον κατηγορεί για «πολιτικό gaslighting», δηλαδή για επιχείρηση παραποίησης της πραγματικότητας.

«Οι ισχυρισμοί πώς η Δημοτική Αρχή δε φέρει καμία ευθύνη για τα αίτια της μόλυνσης (της τάφρου) δεν τεκμηριώνονται σε καμία περίπτωση από τις μετρήσεις των αρμοδίων. Παρ’ όλα αυτά κι αν ακόμη δεχθούμε ότι υπάρχουν και άλλες πηγές ρύπανσης της τάφρου θα έπρεπε ήδη να έχετε παρέμβει θεσμικά ως οφείλει μια υπεύθυνη δημοτική Αρχή, προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα, ώστε κάτι τέτοιο να σταματήσει άμεσα. Αντ' αυτού, εδώ και μήνες παρακολουθούμε ανήσυχοι για ακόμη μία φορά το σήριαλ της κολοκυθιάς. Την ίδια στιγμή οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, στην υγεία και στην οικονομία είναι μεγάλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολόκας.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.