ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έφυγε» πλήρης ημερών στην Κόνιτσα ο Διονύσιος Γκάσιος

5 Αύγ 2025 • 07:35
«Έφυγε» πλήρης ημερών στην  Κόνιτσα ο Διονύσιος Γκάσιος

Μια σημαντική απώλεια για την Κόνιτσα, αλλά και για τον «Πρωινό Λόγο» ήταν ο θάνατος του Διονύσιου Γκάσιου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών (σε ηλικία 95 ετών). Δεν ήταν μόνο ένα πρόσωπο αγαπητό και συμπαθές στην τοπική κοινωνία, αλλά και ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της!

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του με τον «Πρωινό Λόγο» και την οικογένεια Κουτσολιόντου ήταν στενές και ειλικρινείς επί χρόνια, καθώς διακινούσε την εφημερίδα στην Κόνιτσα και ήταν αντιπρόσωπος και ανταποκριτής της. Μάλιστα μέχρι πριν λίγο καιρό επικοινωνούσε τηλεφωνικά τακτικά με τον «Π.Λ.», καταθέτοντας τις αγωνίες του και τις ανησυχίες του για θέματα της περιοχής.

Επί πολλές δεκαετίες διατηρούσε κατάστημα (δίπλα στην κεντρική πλατεία) με ψιλικά, γραφική ύλη και άλλα είδη στην Κόνιτσα, που ήταν και το μοναδικό σημείο πώλησης εφημερίδων και περιοδικών. Έντιμος και εξυπηρετικός καταστηματάρχης είχε δημιουργήσει μεγάλη και σταθερή πελατεία.   

Πάντοτε, από τη δημιουργία μιας δομημένης και υπέροχης οικογένειάς του έως την επιτυχημένη επαγγελματική του δραστηριότητα, είχε στο πλευρό του την σύζυγό του Ασημούλα, η οποία αποτελούσε, κυριολεκτικά, το θεμέλιο της ζωής του. 

Δίκαιος άνθρωπος, δεν επεδίωξε ποτέ το κακό κανενός, αντίθετα έπραττε, όπως και όταν μπορούσε το καλό. Και ήταν ιδιαίτερα πιστός, με αληθινή ευσέβεια που την ένιωθε εσωτερικά και δεν την εκδήλωνε μόνο εξωτερικά.

Από τα νεανικά του χρόνια συνδέθηκε πολύ με τον όσιο Παΐσιο, όσο διάστημα ο άγιος παρέμεινε στην Κόνιτσα, ενώ υπήρξαν και συμπολεμιστές στη μάχη του Μπουραζανίου, όπου -κατά τη διήγησή του-, έπεφταν κατά πάνω τους τα πυρά των Ιταλών αλλά ο Παΐσιος ψύχραιμος έκανε τον σταυρό του και δεν τους άγγιζαν. Η χαρά του ήταν μεγάλη όταν αγιοποιήθηκε ο Παΐσιος, διότι  ήταν πεπεισμένος ότι το άξιζε και οι αναφορές του σ' αυτόν ήταν συχνές.

Στενό σύνδεσμο είχε και με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανό και ήταν δίπλα του σε όλους τους αγώνες του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία,  κάτι για το οποίο ο αλησμόνητος Ιεράρχης συχνά τον επαινούσε. Έβλεπε ο Σεβαστιανός στο πρόσωπό του έναν αγνό άνθρωπο κι εκείνος έβλεπε στο πρόσωπο του Σεβαστιανού έναν γνήσιο και εμπνευσμένο αγωνιστή. 

* * * 

Ο «Π.Λ.» μαζί με τα συλλυπητήρια προς τη σύζυγο και τα παιδιά του εκλιπόντος, θα καταθέσει χρηματικό ποσό εις μνήμη του στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Κονίτσης.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.