ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαθιά κομματικό είναι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος»!

29 Αύγ 2025 • 07:20
Βαθιά κομματικό είναι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος»!

Αντιδράσεις από κόμματα, συνδικαλιστικά όργανα και φορείς συγκεντρώνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις στα Γιάννενα και στην υπόλοιπη χώρα, η ΑΔΕΔΥ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο αφορά και τους εκπαιδευτικούς, με δεδομένη μάλιστα στην παρούσα συγκυρία την εκκρεμή εξέταση παραπομπών στα πειθαρχικά συμβούλια εκπαιδευτικών που αρνήθηκαν την αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση που πάντως θα έπρεπε να τη δέχονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με συνέπεια, έτσι ώστε να μη δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να τους ψέγει.

Πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών ζητά μέσω των νομοσχεδίων που αφορούν την λειτουργία του δημοσίου τομέα, να ενισχυθεί η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία. Κοινός τόπος πρέπει να αποτελεί να πάψει το επιτελικό κράτος να είναι κομματικό, να σταματήσουν τα …ρουσφέτια και να γίνει παραγωγικό και αποτελεσματικό. Επιτέλους, θα πρέπει να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα επιβραβευτούν οι ικανοί, θα συνετιστούν όσοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και γενικότερα θα βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Εργαλείο κομματικού ελέγχου…

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο άσκησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ  Γιάννης Τσίμαρης. «Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει έναν νέο κύκλο κοινωνικού αυτοματισμού, παρουσιάζοντας συλλήβδην τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνδικαλιστές ως υπεύθυνους για τις παθογένειες του κράτους», ανέφερε.

Περιέγραψε το ισχύον σύστημα ως δομικά αδύναμο με απαξιωμένους από την ίδια την εκτελεστική εξουσία, θεσμούς. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιλαμβάνεται το κράτος ως εργαλείο κομματικού ελέγχου και πως το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» αποδείχθηκε βαθιά κομματικό, αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό»!

Και αυτό γιατί, εξήγησε, στηρίζεται σε ασαφείς και αυθαίρετες ρυθμίσεις που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, σε πρόχειρη και ατεκμηρίωτη νομοθέτηση που αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία, στην απουσία αξιοκρατίας με το 80% των προϊσταμένων να υπηρετούν με ανάθεση, και στη συγκρότηση ενός μηχανισμού πολιτικού ελέγχου που λειτουργεί τιμωρητικά αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Κριτική και από Γεροβασίλη

Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως είπε, το 2019 η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές ομνύοντας στην αριστεία και την αξιοκρατία, ωστόσο επί 6 χρόνια κάνει τα ακριβώς αντίθετα: ρουσφέτια, πελατειακές σχέσεις, κακοδιοίκηση, διαφθορά. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του συστήματος επιλογής προϊσταμένων που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μικρή συμμετοχή στα Γιάννενα

Στο μεταξύ, στα Γιάννενα στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή να είναι κατώτερη του αναμενόμενου. Τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία από τους κλάδους των εκπαιδευτικών, υγειονομικών, εργαζομένων στους δήμους, στο υπουργείο Πολιτισμού κ.α.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τόνισαν ότι το νέο πλαίσιο καταργεί το τεκμήριο αθωότητας, αυξάνει τα πειθαρχικά αδικήματα και περιορίζει τη δυνατότητα ένστασης κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων.

«Η τακτική αυτή στοχεύει να στρέψει τη προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς», δήλωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Χρήστος Γρίβας.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.