Στα… κάγκελα βρίσκονται επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες λειτουργούν στο πιο τουριστικό και δημοφιλές κομμάτι των Ιωαννίνων, στο ιστορικό κέντρο. Κι αυτό επειδή θεωρούν πως αδικούνται από τη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει βάλει τη Δημοτική Αστυνομία, όπως υποστηρίζουν, να κάνει συνεχείς ελέγχους επιβάλλοντας κυρώσεις ακόμα και για… ψύλλου πήδημα στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων!
Τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός αυτό κοινοποίησαν χθες το Σωματείο Καφέ Μπαρ, Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων «Η Παμβώτις» και ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα».
Για… ψύλλου πήδημα!
Oι επιχειρήσεις εστίασης του ιστορικού κέντρου έχουν γίνει στόχος μιας άδικης επίθεσης από τη Δημοτική Αστυνομία και τη Δημοτική Αρχή γενικότερα, όπως καταγγέλλουν, τονίζοντας πως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου. «Η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει πρόστιμα κυριολεκτικά για ψύλλου πήδημα (30, 20 ή ακόμα και 10 εκατοστά), μετράει με μεζούρες πάνω από τα κεφάλια των πελατών μας και στον απίστευτό της ζήλο να χτυπήσει τον ήδη πολύπαθο κλάδο μας τοποθετεί ανύπαρκτα τραπέζια σε εισόδους καταστημάτων και θεωρεί κατάληψη κοινοχρήστου τον χώρο που τοποθετούν οι πελάτες τα καρότσια με τα μωρά τους κι ακόμη και τις ίδιες τις γλάστρες του Δήμου», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Η νέα κανονιστική
«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις άδειές μας, να είμαστε απόλυτα νόμιμοι σε όλα, αλλά όχι μόνο δεν μας διευκολύνουν, αντίθετα μας δυσκολεύουν με απίστευτους παραλογισμούς. Είμαστε υποχρεωμένοι ακόμη και για 2 τ.μ. επιπλέον χώρο να πληρώσουμε τοπογραφικό διάγραμμα και να περάσουμε από επιτροπή των τεχνικών υπηρεσιών κάτι που σημαίνει μήνες καθυστερήσεων», προσθέτουν.
Οι επιχειρήσεις εστίασης είχαν πρόσφατα συνάντηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο οποίος τους παρέπεμψε στην νέα κανονιστική για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που, όπως σημειώνουν, ουδείς γνωρίζει πότε θα ισχύσει. «Όλα αυτά τα χρόνια που το Ιστορικό κέντρο λειτουργεί ως χώρος ψυχαγωγίας δεν διαμαρτυρηθήκαμε ποτέ για τους σωστούς ελέγχους, δεν στηρίξαμε ποτέ τους συναδέλφους μας που είναι προκλητικά ασύδοτοι. Αυτή τη φορά μιλάμε για προσπάθεια εξόντωσης των καταστημάτων εστίασης», καταλήγουν.