Μπορεί χθες να επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων ήταν εκείνη που κλήθηκε να… λύσει εξισώσεις κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας, απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», η κουβέντα κατά τη λογοδοσία ήταν «ζωηρή» κατά διαστήματα, χωρίς βέβαια να ξεπεραστούν τα όρια όπως σε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο ήταν αυτό του σχεδιασμού μιας νέας τιμολογιακής πολιτικής με κοινωνικά δίκαια
κριτήρια, μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη», Παντελή Κολόκα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, Γιώργο Παπαδιώτη, η όποια απόφαση για μεταβολή στην τιμή του νερού θα ληφθεί αποκλειστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της ΔΕΥΑΙ και στη βάση επικαιροποιημένης μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως δήλωσε, η δημοτική επιχείρηση είναι θεσμικά υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως όλες η ΔΕΥΑ στη χώρα, με βάση τη νέα ΚΥΑ η οποία προβλέπει ότι η τιμή του νερού θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ανακτάται το 100% του κόστους παραγωγής του.
Επικαλέστηκε δε τη κοινωνική δικαιοσύνη για την ανάγκη να γίνουν αλλαγές, αφού από το 2010 όταν έγινε ο Καλλικράτης δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις και αδικίες.
Εργασίες έως την άνοιξη
Κατά τα άλλα, συζητήθηκε το ζήτημα της συντήρησης και των λειτουργικών θεμάτων που αφορούν το Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, έπειτα από ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Παπαγεωργίου.
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γκόγκος υπενθύμισε πως από το 2014 έγιναν συνολικά 18 παρεμβάσεις μελέτης και αποκατάστασης, οι οποίες αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, παραδίδοντας τότε ένα κτίριο σε πολύ καλή κατάσταση.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Γεωργία Γιώτη αναφέρθηκε στη ζημιά που υπέστη το κτίριο από την πλημμύρα του Νοεμβρίου 2019, τονίζοντας ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε ουσιαστική αποκατάσταση. Τόνισε ότι σχεδιάζονται εκτεταμένες εργασίες, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των πατωμάτων και την ανάθεση έργων που θα υλοποιηθούν την άνοιξη του 2026.
Τέσσερις άξονες πολιτισμού!
Στο μεταξύ, ο αντιδήμαρχος Μηνάς Πασχόπουλος παρουσίασε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, ο οποίος εδράζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες πολιτιστικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται η ανάδειξη των δομών του Δήμου και ενίσχυση της παρουσίας τους, αλλά και η ποικιλομορφία εκδηλώσεων, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, αφιερώματα σε καλλιτέχνες και φεστιβάλ γαστρονομίας.
Επίσης, προβλέπεται συνεργασία με θεσμικούς φορείς, όπως το ΠΙΟΠ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και η νέα συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ ζητούμενο αποτελεί και η εξωστρέφεια των καλλιτεχνικών δομών του Δήμου, με περισσότερες εμφανίσεις και συμμετοχή σε εκδηλώσεις. Τόνισε πως στόχος είναι η καθιέρωση ενός ή δύο μεγάλων φεστιβάλ που θα αναδεικνύουν τα Γιάννενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αναφορικά με το Castle Rock Festival, επεσήμανε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας, περιορισμένη προσέλευση κοινού και καταγγελίες περί αποκλεισμού συγκροτημάτων.
Το «καρφί» Μπέγκα…
Είναι γνωστό πως ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας κάθε φορά που καλείται να δώσει εξηγήσεις για ένα ζήτημα, στρέφει τα βέλη του στην προηγούμενη δημοτική αρχή.
Όπως είπε και στην προχθεσινή συνεδρίαση, η προηγούμενη «συμπολίτευση» του Δήμου κατάργησε δύο σοβαρά φεστιβάλ, το Ιτς Καλέ και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Δωδώνης, το οποίο είχε ξεκινήσει να αποκτά δυναμική διεθνούς εμβέλειας. Σκοπός, είπε, είναι η στήριξη του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, της ενίσχυσης συνεργασιών και δημιουργίας θεσμών που θα αφήσουν ουσιαστικό πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Γιώργος Καψάλης, παρουσίασε τις δράσεις του οργανισμού, αναφέροντας ότι η παράσταση «Ο Κουτσογιάννης στα Γιάννενα» είχε μεγάλη απήχηση με 15 παραστάσεις σε όλο τον Δήμο, ενώ υλοποιήθηκε και το «Θερινό Μαντείο» στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ