ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο Πανεπ. Ιωαννίνων

18 Οκτ 2025 • 06:15
Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο Πανεπ. Ιωαννίνων

  • Το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΠΣΑΒ), θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Τετάρτη 22 μέχρι την Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου. Τη διοργάνωση έχουν η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με τίτλο «Ακαδημαϊκή Ευημερία, Ελευθερία και Ακεραιότητα: από το ΑΒ στο AI», το Συνέδριο φέρνει στο προσκήνιο την πρόκληση αλλά και την ευκαιρία της μετάβασης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στη νέα ψηφιακή εποχή. Στον πυρήνα του βρίσκεται η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή το πώς μπορεί να ενταχθεί δημιουργικά στην καθημερινή λειτουργία των βιβλιοθηκών, χωρίς να αλλοιώνει τις διαχρονικές αξίες της γνώσης, της ελευθερίας της έκφρασης και της ακαδημαϊκής ακεραιότητας. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στελέχη βιβλιοθηκών, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, φοιτητές και εκπρόσωποι του τεχνολογικού κλάδου συναντιούνται σε έναν μοναδικό χώρο διαλόγου, ανταλλάσσουν ιδέες και συνδιαμορφώνουν το μέλλον των βιβλιοθηκών. Οι θεματικές ενότητες του φετινού Συνεδρίου καλύπτουν ζητήματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ανοικτής επιστήμης, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, πληροφοριακής παιδείας και μάρκετινγκ βιβλιοθηκών».

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.