ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Méndez Dosuna επιτ. Διδάκτορας Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

28 Οκτ 2025 • 08:01
 Ο Méndez Dosuna επιτ. Διδάκτορας  Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγορεύθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Salamanca Julián Víctor Méndez Dosuna. Η τελετή έγινε στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσία της Πρυτάνεως Α. Μπατιστάτου, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητών Κ. Ζωγράφου και Χ. Σταυράκου και του Αντιπρύτανη Ξ. Μπήτσικα.

Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρύτανης χαρακτήρισε την αναγόρευση πρέπουσα τιμή και ηθική οφειλή προς τον τιμώμενο, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική συμβολή του τόσο στη διεθνή γλωσσολογική έρευνα όσο και στη μελέτη των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης, σημειώνοντας ότι «το έργο του λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της διεθνούς επιστήμης και της ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Α. Φίλος εκφώνησε τον έπαινο του τιμώμενου, αναδεικνύοντας τους σημαντικότερους σταθμούς και τη συμβολή του στη μελέτη της διαχρονίας της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορικοσυγκριτικής Γλωσσολογίας, των αρχαίων διαλέκτων και των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης, επισημαίνοντας τη διεθνή απήχηση του έργου του. 

Ακολούθησαν η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Συνέλευσης του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Δημήτριο Σ. Γεωργακόπουλο, η περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Αναπληρώτρια Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Γκόλφω Ε. Μαγγίνη και η επίδοση του τίτλου από την Πρύτανη.

Στην ομιλία του με τίτλο «Τέσσερεις Βασικές Αρχές για τη Μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής», ο κ. Méndez Dosuna ανέπτυξε ένα θεμελιώδες πλαίσιο αρχών για την ιστορικοσυγκριτική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας καλώντας τους νέους ερευνητές να διατηρούν κριτική στάση. 

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.