ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαμπρός ο εορτασμός του ΟΧΙ σε ολόκληρη την Ήπειρο!

30 Οκτ 2025 • 09:08
Λαμπρός ο εορτασμός του ΟΧΙ  σε ολόκληρη την Ήπειρο!

  • Με την αρμόζουσα τιμή και περηφάνεια - και με σύμμαχο τον καλό καιρό - κορυφώθηκαν προχθές στα Γιάννενα και στην υπόλοιπη Ήπειρο οι εκδηλώσεις για την 85η Επέτειο του Έπους του 1940-41, σε μια περιοχή όπουδιαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Η Εθνική Επέτειος τιμήθηκε και φέτος με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων, μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, τις οποίες παρακολούθησε πολύς κόσμος.

Σε ακόμη μια αργία της 28ης Οκτωβρίου, τα Γιάννενα ήταν πόλος έλξης για αρκετούς επισκέπτες, ενώ στα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της πόλης δεν.. έπεφτε καρφίτσα, κάτι που έδωσε μια «οικονομική ανάσα» στους επαγγελματίες.

 

Πλήθος κόσμου!

Με μία λαμπρή παρέλαση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα. Νωρίτερα τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάξιμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Μαρίνα Καλτσώνη, ενώ ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μπιζανομάχων. 

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος μαθητές, πολιτιστικοί σύλλογοι, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, οι Σύλλογοι Κυπρίων Σπουδαστών και Κρητών, ο Ερυθρός Σταυρός, το Σώμα Προσκόπων κ. α, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα των θεατών. Η εξέδρα των επισήμων στήθηκε απέναντι από το παλιό Διεθνές λόγω των εργασιών στην κεντρική πλατεία.

 

Τα μηνύματα…

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε «Το μεγάλο ΟΧΙ τότε, γίνεται και σήμερα ένα μεγάλο όχι σε όσους επιβουλεύονται την πατρίδα».

Ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες της Ηπείρου έκανε η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, ενώ ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς χαρακτήρισε την επέτειο «άυλη επιταγή μεγάλης αξίας».

«Το μήνυμα σήμερα είναι να μην ξαναζήσουμε πόλεμο και να αντιμετωπίσουμε κάθε αναθεώρηση της ιστορίας», ανέφερε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη. 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην ομοψυχία των Ελλήνων του ’40 και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας σημείωσε ότι «Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε υπέρ της δημοκρατίας».

Με λαμπρότητα…

Τα «Καλπάκια» ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου με έκθεση φωτογραφίας στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, συνεχίστηκαν με τον 6ο «Δρόμο της Νίκης», ενώ στο Χάνι Δελβινακίου τιμήθηκε την Κυριακή το Ανεξάρτητο Τάγμα Δελβινακίου.

Το αδιαχώρητο προκλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Καλπάκι όπου έσπευσε πλήθος κόσμου, προκειμένου να παρακολουθήσει την καθιερωμένη αναπαράσταση της ομώνυμης ιστορικής Μάχης. Δίπλα στη μεγαλύτερη ελληνική σημαία που κυμάτιζε περήφανη, ο χρόνος «πάγωσε» και το Πωγώνι μετατράπηκε ξανά σε σκηνή Ιστορίας. Ο ουρανός του Καλπακίου αντήχησε από το πέρασμα των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας 

Παρουσία Δαβάκη…

«Εδώ, στο ιστορικό Καλπάκι, δοκιμάστηκε η ψυχή του έθνους μας. Θυμόμαστε κι ευγνωμονούμε όλους εκείνους τους στρατιώτες, τους έφεδρους, τους κατοίκους, τους γέροντες και τις γυναίκες, τον απλό λαό που βοήθησε με τον δικό του τρόπο», είπε ο κ. Δαβάκης. 

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης υπογράμμισε  ότι «τα ΚΑΛΠΑΚΙΑ» δεν είναι απλώς μια σειρά δρωμένων αλλά «ο παλμός της συλλογικής μνήμης». 

Κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα, Διδάκτωρ  Ιστορίας, με θέμα «Τα παιδιά του ’40 θυμούνται: προφορικές μαρτυρίες από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο». 

Οι εκδηλώσεις στο Δήμο κορυφώθηκαν ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 28 Οκτωβρίου, με Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλία της Ελένης Θεοδώρου, καθηγήτριας Γυμνασίου Παρακαλάμου, και απαγγελίες μαθητών στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Στο Δήμο Ζίτσας!

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Δήμο Ζίτσας ξεκίνησαν τη Δευτέρα στον οικισμό Σακελλαρικό της Κοινότητας Ζίτσας, όπου τιμήθηκε η μνήμη του Ήρωα Σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιωάννη Σακελλαρίου.

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ελεούσα, τελέσθηκε Δοξολογία και εκφώνηση του πανηγυρικού από τη Δ/ντρια του ΓΕΛ Μαρία Μάντζιου. Ακολούθως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την πραγματοποίηση της παρέλασης στην λεωφόρο Δημοκρατίας στην Ελεούσα.

Στην Κόνιτσα

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και στην Κόνιτσα η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ Κόνιτσας Μαρία Παπαφώτη.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με παρέλαση των μαθητών, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νέας Ιωνίας, της Φιλαρμονικής του Δήμου και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων. Τέλος, οι μαθητές με χοροδιδάσκαλο τον Ιωάννη Κατσίλη παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με χορούς από Ήπειρο, Πόντο και τη Μακεδονία. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου  Μαρίνα Μπέση, αντιπροσωπείες κομμάτων κ.α.

Και στην υπόλοιπη Ήπειρο!

Στην Άρτα, Δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και πλήθους πολιτών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν η κατάθεση στεφάνων και η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.

Στην Πρέβεζα, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική παρέλαση, ενώ διάφορες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες, Πέρδικα και Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.