ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η ΔΩΔΩΝΗ πέτυχε κορυφές που δεν είχε φτάσει ποτέ…»

25 Νοέ 2025 • 09:31
 «Η ΔΩΔΩΝΗ πέτυχε κορυφές που δεν είχε φτάσει ποτέ…»

Μία επιχείρηση που σε ελάχιστα πράγματα θυμίζει τον παλιό της εαυτό είναι σήμερα η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η οποία μέσα στα 13 τελευταία χρόνια υπέστη τρεις εξαγορές. 

Ωστόσο, ενδιάμεσα μεγάλωσε πολύ, χάρη στις επενδύσεις που έγιναν σ’ αυτήν, διεύρυνε τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές και αύξησε εντυπωσιακά τον κύκλο εργασιών της. 

Όλο αυτό το διάστημα το «τιμόνι» της επιχείρησης κράτησε ο Μιχάλης Παναγιωτάκης ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος μετά την παραίτηση του Ιωάννη Βιτάλη, ο οποίος αποχώρησε πλέον οριστικά μετά την εξαγορά της από τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» των Αδελφών Σαράντη που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τη «Δωδώνη» στο μέλλον.

Απολογισμός θητείας

Ανακοινώνοντας χθες επίσημα την αποχώρησή του, ο Μιχ. Παναγιωτάκης ο οποίος βρέθηκε στη Διοίκηση της Ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας το 2014, έκανε απολογισμό της θητείας του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πετύχαμε κορυφές σε πρωτογενές και εμπορικό επίπεδο, στις οποίες δεν είχε φτάσει ποτέ η ‘Δωδώνη’». 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη φέτα ΠΟΠ, την οποία η επιχείρηση πέτυχε να επαναφέρει ως το νούμερο ένα brand σε όλη την Ελλάδα και σε πολύ καλές θέσεις στο εξωτερικό, στην αύξηση της πρώτης ύλης, του γάλακτος δηλαδή, από τους 35.000 τόνους το 2014 στους 80.000 τόνου σήμερα, στην επένδυση που έγινε στο γιαούρτι, το οποίο βρίσκεται σήμερα στις τρεις κορυφαίες θέσεις στην ελληνική αγορά και σε υψηλές θέσεις και εκτός συνόρων, στη νέα πτέρυγα του εργοστασίου που εγκαινιάστηκε το 2022 και φυσικά στο ανθρώπινο δυναμικό που από 250 εργαζόμενους το 2013 έχει φτάσει σήμερα στους 600 στην Ελλάδα, ενώ άλλοι 100 εργαζόμενοι βρίσκονται στο εξωτερικό. 

Σε αβέβαιο περιβάλλον

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Δωδώνη» ανέφερε επίσης ότι ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως από 100 εκατ. ευρώ που ήταν πριν, η εξαγωγική δραστηριότητα επεκτάθηκε σε 55 χώρες, ενώ οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. 

«Όλα αυτά δεν έγιναν μόνα τους, αλλά με προσπάθεια και με βάση έναν οδικό χάρτη που έβαλαν όλοι πλάτη να υλοποιηθεί, συχνά μάλιστα μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, όπως, για παράδειγμα, την εποχή των capital controls», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παναγιωτάκης. Αναφέρθηκε δε και στην κρίση του 2022 – 24 στην πρώτη ύλη, η οποία, όπως είπε, έφερε ανακατατάξεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών που επηρέασαν και την κερδοφορία της «Δωδώνη». Ωστόσο, τόνισε πως η φετινή χρονιά, η τελευταία του στην γαλακτοβιομηχανία, επανήλθε από πλευράς κέρδους στα επίπεδα του 2021.

Γιατί πωλήθηκε πάλι

Ερωτηθείς για τους λόγους που αποφασίστηκε φέτος να πωληθεί ξανά η «Δωδώνη», ο Μιχάλης Παναγιωτάκης εξήγησε πως αφενός τα επενδυτικά funds έχουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής που οδηγεί στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και αφετέρου ότι ήταν τέτοιο το τίμημα που προσφέρθηκε για την αγορά της που δύσκολα κάποιος επενδυτής θα έλεγε όχι.

Όσο για τον ίδιο, σημείωσε πως είχε λάβει αρκετά νωρίς την απόφαση να φύγει από τη γαλακτοβιομηχανία, λέγοντας πως «η απόφαση ήταν συνειδητή, ο κύκλος μου έκλεινε σιγά – σιγά», ενώ παράλληλα έκανε γνωστό πως δραστηριοποιείται και σε άλλους επιχειρηματικούς χώρους. Πάντως δήλωσε πως αν και δεν είναι, νιώθει πλέον Γιαννιώτης. 

Τέλος, όσον αφορά στο μέλλον της επιχείρησης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη και αγορές που η «Δωδώνη» δεν έχει καν… σκαλίσει ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Μιχάλη Παναγιωτάκη ήταν χθες ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεΐσογλου, υπεύθυνος επικοινωνίας της «Δωδώνη» τα τελευταία 13 χρόνια, ο οποίος επίσης αποχωρεί και δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής και υπερήφανος, τονίζοντας τη συμβολή της γαλακτοβιομηχανίας στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και σε τομείς όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, καθώς και τη στενή επαφή που αυτή διατήρησε με την τοπική κοινωνία.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.