Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών επρόκειτο να πιστωθεί χθες το απόγευμα η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία άργησε πολύ φέτος λόγω της εμπλοκής με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ωστόσο, ο αγροτικός κόσμος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις με αιχμή τις καθυστερήσεις στις πληρωμές στήνοντας μπλόκα σε εθνικές οδούς και λιμάνια. Ένα από αυτά θα στηθεί και στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον κόμβο του Καλπακίου αύριο, Κυριακή, στις 6 μ.μ., όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αγροτοκτηνοτρόφων.
Κάλεσμα σε αγρότες
«Μετά την απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης μπροστά στα αυξημένα προβλήματα των αγροτών, αποφασίστηκε η συμμετοχή και ο συντονισμός στις Πανελλήνιες κινητοποιήσεις», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με την Πρωτοβουλία να καλεί όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής με τα αγροτικά τους μηχανήματα να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στο Καλπάκι. «Ζητάμε την συμπαράσταση όλων των Γιαννιωτών για να μην σβήσει η ύπαιθρος», καταλήγει.
Οι αυριανές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς την κυβέρνηση για τα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, από το εισόδημα και τις αποζημιώσεις μέχρι τις επιδοτήσεις και το κόστος παραγωγής.
Οι πληρωμές
Σημειώνεται πως το ύψος της προκαταβολής που πιστώθηκε χθες στους λογαριασμούς 471.833 δικαιούχων αγροτών ανέρχεται στα 363 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% της περσινής προκαταβολής (476 εκατ. ευρώ), καθώς η κατανομή γίνεται πλέον βάσει των νέων κανόνων που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η καταβολή 119 εκατ. ευρώ για δράσεις από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης (βιολογικά, νιτρορρύπανση κλπ), 56 εκατ. ευρώ ως ενισχύσεις κτηνοτρόφων για την ευλογιά και την πανώλη, ενώ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να πληρωθούν οι ενισχύσεις στο πλαίσιο του Μέτρο 23 ύψους 178 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, έως το τέλος του έτους θα καταβληθούν άλλα 1,02 δισ. ευρώ που αφορούν άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις.
Πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης
Στο μεταξύ, χθες η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΚΕ.ΚΑ.ΠΙ.Κ., μέσω της οποίας οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη ζωική παραγωγή.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, η συμμετοχή σε πρόγραμμα AKIS (όπως συμβουλευτική ή επιμόρφωση) αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση επιλεξιμότητας για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Για τη στήριξη των παραγωγών, αναπτύχθηκε μια ψηφιακή πλατφόρμα με υλικό που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές και τις ερευνήτριες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ η τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας παρέχεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην Πλατφόρμα και να βρουν οδηγίες για την παρακολούθηση του ψηφιακού υλικού στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://oekedivim.aua.gr/elgo/. Μέσα στις επόμενες ημέρες, όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι της Παρέμβασης Π1-32.3 θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην ΕΑΕ 2025, με αναλυτικές οδηγίες για την πρώτη σύνδεση και την ενεργοποίηση του λογαριασμού τους.