ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «Αγιογραφία των “Ορέων”» ταξίδεψε στην Αθήνα

16 Δεκ 2025 • 07:48
Η «Αγιογραφία των “Ορέων”» ταξίδεψε στην Αθήνα

Από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε το ταξίδι της η έκθεση «Tzoumerka – Αγιογραφία των “Ορέων”», η οποία σχεδιάζεται να παρουσιαστεί και σε άλλους Δήμους της Αττικής πριν επιστρέψει στα Γιάννενα και καταλήξει στα Τζουμέρκα. 

Tην έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. «Η πρωτοβουλία υπηρετεί την ανάγκη να γνωρίσουμε, να προστατεύσουμε και να προβάλλουμε έναν πολιτιστικό θησαυρό που γεννήθηκε και άνθισε στα ορεινά μας χωριά. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα δίαυλο εξωστρέφειας, ώστε το ευρύτερο κοινό να γνωρίσει τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας» ανάφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης.

Στη σημασία της έκθεσης και στην εθελοντική προσφορά για την οργάνωσή της εστίασε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Ελισάβετ Μπούτσορα. «Το οφείλαμε στα Τζουμέρκα και στον Χαρίλαο - Ιωάννη Βράνο, που μας έχει κάνει ξακουστούς. Αυτή η τεράστια προσπάθεια καρδιάς μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Η αγιογραφία των Τζουμέρκων είναι άγνωστη, αν και από τον 17ο αιώνα την έχουμε μέσα στις εκκλησίες μας. Θέλουμε να δείξουμε την εξωστρέφεια, ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες», ανέφερε.

Παράλληλα με την ημερίδα, στον χώρο παρουσιάστηκαν έργα αγιογραφίας και φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει εκκλησιαστικά μνημεία, τοιχογραφίες και τεκμήρια της τέχνης των Κατσανοχωρίων και των Τζουμέρκων. Στο τέλος της εκδήλωσης, τα παιδιά του Χαρίλαου – Ιωάννη Βράνου τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα από τον Δήμαρχο.

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.