Μία εβδομάδα απομένει πλέον ως τα Χριστούγεννα και η αγωνία των ανθρώπων του τουρισμού, τόσο στον Νομό Ιωαννίνων όσο και γενικότερα στους χειμερινούς προορισμούς χτυπάει… κόκκινο, καθώς η εικόνα επιδεινώνεται με τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Λόγω των μπλόκων, αυξάνουν διαρκώς οι πολίτες οι οποίοι ετοιμάζονταν να εκδράμουν για τις γιορτές, αποφασίζουν όμως να ακυρώσουν τις κρατήσεις και το ταξίδι ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία στους δρόμους. Στην περιοχή μας η απώλεια στις κρατήσεις δωματίων αγγίζει πλέον το 30%, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, προβλέποντας πως τις επόμενες ημέρες, αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι, οι ακυρώσεις θα αυξηθούν περαιτέρω.
«Μεγάλη η ζημιά…»
«Τόσο για μας τους ξενοδόχους όσο και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες του τουρισμού, η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κάνουμε περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου μας», τονίζει με έμφαση ο κ. Σιούτης. Όπως λέει, η φετινή γιορτινή περίοδος προοιωνίζονταν εξαιρετικά καλή για τα Γιάννενα, καθώς ήδη οι κρατήσεις είχαν αγγίξει σχεδόν το απόλυτο για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ πήγαιναν πολύ καλά για το ενδιάμεσο διάστημα και φυσικά για την Πρωτοχρονιά. Αν μάλιστα στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας βγουν και τα φορτηγά σε κινητοποιήσεις και κλείσουν παράδρομους, τότε – όπως τονίζει - θα επέλθει πραγματική καταστροφή!
Φυσικά, η ζημιά δεν αφορά μόνο τους επισκέπτες των γιορτών που όλα δείχνουν ότι θα είναι τελικά λιγότεροι φέτος στην περιοχή μας. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σιούτη, έχουν ακυρωθεί τις τελευταίες ημέρες και πολλές σχολικές εκδρομές προς τα Γιάννενα, λόγω των μπλόκων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στον Νομό Ιωαννίνων και θα συνεχίσουν να ακυρώνονται όσο δεν επέρχεται συμβιβασμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες.
Η Ομοσπονδία Ξενοδόχων
Επιστολή με αφορμή τις ακυρώσεις κρατήσεων στα καταλύματα των ορεινών προορισμών της χώρας, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η Ομοσπονδία προειδοποιεί πως η συνέχιση των κινητοποιήσεων και η επέκταση των αποκλεισμών και σε άλλους βασικούς οδικούς άξονες, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στις μετακινήσεις, ενισχύοντας το κλίμα ανασφάλειας και οδηγώντας αναπόφευκτα σε περαιτέρω ακυρώσεις. «Η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτελείται από πολύ μικρές και μικρές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν κυρίως τη χειμερινή περίοδο και στηρίζονται στον εγχώριο τουρισμό. Ενόψει της επικείμενης εορταστικής περιόδου, η συνέχιση ή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα επιφέρει σοβαρή οικονομική ζημία, τόσο σε αυτές όσο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους χειμερινούς προορισμούς», υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΠΟΞ, εκφράζοντας παράλληλα την κατανόησή της προς τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του πρωτογενούς τομέα.
Σημαντικές επιπτώσεις
Πέρα από τον τουρισμό, οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, σε παραγωγή, μεταφορές, λιανικό εμπόριο, αλλά και υπηρεσίες που επιβραδύνουν, με αποτέλεσμα, αν τα μπλόκα συνεχιστούν, να απειλείται με επιβράδυνση ακόμη και ο ρυθμός οικονομικής επέκτασης για τον τρέχοντα μήνα. Όλοι οι κλάδοι αναφέρουν σημαντικές επιπτώσεις, με τους φορείς εκπροσώπησής τους να προειδοποιούν για το χειρότερο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με κοινή ανακοίνωσή τους (σχετικά έγραψε και χθες ο «Π.Λ.») ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κάλεσαν τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και της Πολιτείας να προσέλθουν στον διάλογο, ώστε να αποτραπεί «η δημιουργία σοβαρών επιπλοκών στο σύνολο της οικονομίας».
Εμπόριο, βιομηχανία…
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στο λιανικό εμπόριο η μεγάλη σημασία του δ΄ τριμήνου, έγκειται στο γεγονός ότι φέρνει τον υψηλότερο τζίρο της χρονιάς, φθάνοντας πέρυσι τα 19 δισ. ευρώ! «Φέτος οι επιδόσεις του τριμήνου εξελίσσονται σε στοίχημα επιβίωσης για χιλιάδες επιχειρήσεις, με τον κλάδο να προσπαθεί να ισοσκελίσει τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, η οποία εν πολλοίς εξαρτάται από την αγοραστική κίνηση των εορτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο τουριστικός τομέας προσδοκά για την εορταστική περίοδο σημαντικό μέρος των ετήσιων εσόδων του και μάλιστα ο χειμερινός τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε πολλούς προορισμούς που βρίσκονται εντός του εύρους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Για τη βιομηχανία, το διάστημα αυτό είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση παραγγελιών και τη διαμόρφωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, την πορεία των εξαγωγών και τη συνολική παραγωγική δυναμική της χώρας. «Απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των μεταφορών και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας», προειδοποιούν ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ.