Σε μια περίοδο που η Ηπειρωτική ύπαιθρος ερημώνει και σβήνει με το κλείσιμο σχολείων, καφενείων, υπηρεσιών, τραπεζών κ.α., το λουκέτο σε στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια δίνει -ειδικά σε ακριτικές περιοχές- τη χαριστική βολή!
Τελευταίο πλήγμα για την ακριτική Κόνιτσα το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του επιτηρητικού στρατιωτικού φυλακίου στο Πληκάτι. Τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, για την παραμεθόριο περιοχή, έκανε γνωστή μέσω ανακοίνωσης, η παράταξη «Ανασυγκρότηση – Αναγέννηση» του Δήμου Κόνιτσας με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Εξάρχου. Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί απόλυτο αιφνιδιασμό στην τοπική κοινωνία και στον Δήμο Κόνιτσας, χωρίς να υπάρχει καμία συνεννόηση με τους θεσμικούς φορείς.
Είναι γεγονός ότι οι στρατιωτικοί και οι αξιωματικοί στην παραμεθόριο φυλάνε… Θερμοπύλες και τα Στρατόπεδα - φυλάκια σε αυτές που συνορεύουν με την Αλβανία, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών.
Επιπλέον, χρόνο με το χρόνο οι λιγοστοί κάτοικοι της Ηπειρωτικής υπαίθρου, νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς, μιας και έχουν μειωθεί τα αστυνομικά τμήματα, έχουν αραιώσει τα στρατιωτικά φυλάκια και όσες περιπολίες κι αν γίνονται, δεν αρκούν για να υπάρχει αστυνομική παρουσία σε όλη την έκταση της Περιφέρειας.
Φόβοι για το 583 Τ. Π.
Εφόσον αυτή η εξέλιξη με το κλείσιμο στο Πληκάτι δεν ανατραπεί, τα φυλάκια που υπάγονται στο 583 Τ.Π. Κόνιτσας θα είναι της Κακαβιάς, των Δρυμάδων και του Μολυβδοσκέπαστου.
Σημειώνεται ότι η παράταξη Εξάρχου στην Κόνιτσα, αφού διαφωνεί με την απόφαση, χαρακτηρίζει ως «γράμματα κενού περιεχομένου» τις δηλώσεις περί αποκέντρωσης και στήριξης των παραμεθόριων ορεινών περιοχών.
Η παράταξη έχει θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα λειτουργίας του 583 Τάγματος Προκάλυψης Κόνιτσας και γενικότερα της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, ενώ επικαλείται πρόσφατες διαβεβαιώσεις του δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των στρατιωτικών υποδομών. «Μάλλον αποδεικνύεται ότι η διαβεβαίωσή του δεν έχει βάση και φοβόμαστε ότι έρχεται και η σειρά του 583 Τάγματος Προκάλυψης Κόνιτσας», σημειώνει χαρακτηριστικά η παράταξη.
Απογοήτευση - προβληματισμός
Επιπλέον, η παράταξη του πρώην Δημάρχου, αναφέρει ότι η πολιτική που ακολουθείται από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δημιουργεί απογοήτευση και προβληματισμό τόσο στους λιγοστούς εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους. Τέλος, παρατηρούν ότι η συνεχιζόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής επιτείνεται.